Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Brandweer museumpje bij de kazerne Marslanden Zwolle is niet meer; en dat doet pijn

Zwolle – Het mooie museumpje van de Zwolse brandweer is niet meer. Deze week werd afscheid genomen van de laatste overgebleven ‘antieke’ brandweerwagen. Alle ‘museum’ stukken die in de brandweerkazerne op de Marslanden stonden achter de grote glazen deuren zijn overgebracht naar het Nationaal Brandweermuseum in Hellevoetsluis.

Niet zonder emotie van de mensen die het hebben verzameld en opgeknapt, blijkt uit de post van : ‘Geschiedenis Brandweer Zwolle’ op Facebook: “Vandaag heb ik afscheid moeten nemen van het laatste obstakel die in de weg stond. De Magirus autospuit uit 1928. Tot de annexatie van Zwollerkerspel met Zwolle op 1 augustus 1967 heeft de Magirus dienst gedaan in Zwollerkerspel en kwam daarna in Zwols bezit tot vandaag. In totaal dus 95 jaar.” Het wegdoen van de collectie en de auto’s doet pijn, zo blijkt uit de woorden vol weemoed: ” Vanaf de start met de restauratie van de Fordson in 1984 tot vandaag (39 jaar) was dit alles een van de hoogtepunten uit mijn leven waar nu een eind aan is gekomen. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog.”

tekst gaat verder onder de foto

Foto’s Facebook

 

Foto’s Facebook

Ook veel (oud)brandweermannen laten via Facebook weten het jammer en eeuwig zonde te vinden dat een stukje echt Zwolse brandweerverleden nu weg is uit de stad.

Toch is de auto nog steeds officieel in bezit van de brandweer in Zwolle. Hij is dus uitgeleend aan het Nationaal Brandweermuseum voor een periode van minimaal drie jaar met een mogelijke verlenging van iedere keer een half jaar.

Al eerder is een groot deel van de historische verzameling plus alle vitrines naar Hellevoetsluis gegaan. Een ander deel is overgedragen aan particuliere verzamelaars en het archief tenslotte is terechtgekomen bij de archiefdienst “Collectie Overijssel” die hier in Zwolle zit.

Brandweererfgoed

Gelukkig wordt er goed voor de auto gezorgd bij het Brandweer Museum in Hellevoetsluis. Medewerker Martin Chrispijn laat weten: “Als medewerker de Magirus en andere spullen in ontvangst genomen, in het Brandweermuseum Hellevoetsluis. Begrijp dat er veel emotie bij komt kijken, maar alles heeft een bestemming gekregen en wordt toegevoegd aan het brandweererfgoed. We zullen er goed op passen”.

Foto’s Facebook

Gerelateerde artikelen

Back to top button