Nieuws uit ZwolleSportVoetbalVoorpagina

BOB-actie tijdens wedstrijd Vitesse tegen PEC Zwolle

Vitesse Betrokken, PEC Zwolle United en ROV Oost-Nederland werken samen in de preventie van rijden onder invloed onder sporters en supporters. Op zaterdagavond 28 februari vindt de aftrap van de BOB Sport campagne plaats tijdens de wedstrijd Vitesse – PEC Zwolle in het GelreDome in Arnhem.

In de rust worden op het veld de belangrijkste BOB’s van Vitesse en PEC Zwolle in het zonnetje gezet, namelijk de buschauffeurs van de spelers- en supportersbus van beide clubs. Mevrouw Bieze nodigt, als vicevoorzitter van het ROV Oost-Nederland en gedeputeerde van de provincie Gelderland, de chauffeurs uit om een groot BOB-rijbewijs te ondertekenen. Tevens overhandigt zij de BOB’s een bos bloemen, een sporttas vol cadeaus en gaat ze met de chauffeurs op de foto.

Rijden onder invloed

Rijden onder invloed is één van de voornaamste oorzaken van ernstige verkeersongevallen. Het zorgt alleen al in Gelderland en Overijssel voor zeker 15 doden en meer dan 200 ernstig gewonden per jaar. Uit onderzoek blijkt dat circa 20 procent van de mensen die bij een sportkantine wegrijden, alcohol hebben gedronken. Sporters en supporters zijn een goede doelgroep voor de BOB-boodschap. Veelal kennen de mensen elkaar, wonen ze bij elkaar in de buurt en gaan ze op ongeveer dezelfde tijd naar een sportclub en weer naar huis. Vitesse Betrokken en PEC Zwolle United ondersteunen de actie van het ROV Oost-Nederland vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid.

Scoor eerst een BOB

De gehele wedstrijd Vitesse tegen PEC Zwolle staat in het teken van de BOB-boodschap. Voor de wedstrijd ligt er een groot doek op de middenstip met de tekst ,,Scoor eerst een BOB!”. Tevens is het campagneteam aanwezig. Dit is een getraind team, met kennis vanuit de gedragspsychologie en brengt op een laagdrempelige, leuke manier de BOB-boodschap onder de aandacht. Zij stimuleren het maken van afspraken, gaan in gesprek met de supporters over alcohol en verkeer en nemen blaastesten af.

BOB-pakket sportclubs

Het vervolg van de BOB Sport campagne bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste hebben alle voetbal-, tennis-, hockey- en korfbalclubs in Gelderland en Overijssel een BOB-pakket kunnen aanvragen met handige materialen voor in de kantine. Er zijn 250 pakketten aangevraagd en uitgedeeld. Uit deze clubs die een pakket hebben aangevraagd, worden 30 clubs geselecteerd waar ook het campagneteam langsgaat. Ten tweede organiseren Vitesse Betrokken en PEC Zwolle United in samenwerking met IrisZorg informatiebijeenkomsten voor clubbesturen. Sportbesturen kunnen een belangrijke rol hebben in de preventie van rijden onder invloed onder sporters en supporters. Tijdens de bijeenkomsten krijgen de bestuurders op een interactieve manier meer informatie over rijden onder invloed en wordt er gediscussieerd over welke rol clubbesturen in de preventie hiervan kunnen spelen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button