SportVoetbal

Berkum na rust de mist in tegen DETO

Zwolle – Berkum heeft thuis met 1-2 verloren van DETO Twenterand in een inhaalduel met twee volledig verschillende gezichten. De Zwollenaren gaven vóór rust de toon aan maar kwamen niet verder dan een 1-0 voorsprong. In de tweede helft was een fel DETO de betere ploeg, die in de allerlaatste minuut de winst verdiend naar zich toetrok.

“Na rust hadden we totaal geen grip meer op het middenveld. Daar hebben we de slag verloren en uiteindelijk de wedstrijd,” zag Berkum-trainer Raymond Schuurman. DETO-coach Jos van der Veen zag een tactische wissel na rust goed uitpakken. “In de eerste helft was Berkum de bovenliggende partij, maar na die wissel hebben wij gedomineerd. Op basis van de tweede helft was dit een verdiende overwinning.”

Machtsvertoon

Berkum schoot met veel machtsvertoon uit de startblokken en had al in de openingsfase meermalen kunnen en móeten scoren. DETO-captain Wybe Kram moest tot twee keer de bal van zijn doellijn rammen en zag Jason Huisman uit een corner net over koppen. Na een minuut of 20 gaf de DETO-defensie, na een actie van Yoram Zandvliet, wat paniekerig een corner weg en dat bleek slecht uit te pakken want Jasper Bremmer kopte uit de hoekschop de 1-0 binnen.

Opvallend was dat DETO, dat gezien de stand op de ranglijst alleen wat had aan een overwinning, ook na die goal erg defensief bleef opereren. Pas in de laatste 10 minuten van het eerste bedrijf kwamen de Tukkers meer naar voren, maar kansjes voor Kevin Peppels, Kevin Aman en Lesley Nahrwold leverden niets op.

Feller

Bij de hervatting zette DETO-trainer Van der Veen zijn team anders neer door Muhammed Kaya in het veld te brengen voor Nahrwold en dat pakte uitstekend uit. De Tukkers joegen veel feller en zetten Berkum, waar het middenveld na rust volledig leek te ontbreken, vast op eigen helft. Dat ging nog een poos goed voor de thuisclub, maar met nog een minuut of 20 te gaan kwam DETO langszij. Bij de zoveelste aanval werd Coplan Soumaoro met een indraaiende voorzet bereikt en die stond vrij om de 1-1 binnen te werken.

DETO bleef drukken en dat gaf Berkum ruimte om bij uitvallen kansen te creëren, maar die werden om zeep geholpen. Toen er in de allerlaatste minuut weer niet goed werd verdedigd door de Zwollenaren sloeg DETO alsnog toe. Kevin Aman kwam voor het Berkum-doel in balbezit en maakte geen fout bij de afwerking: 1-2.

Daardoor is Berkum, ook op basis van het doelsaldo, een plek gezakt naar de achtste plaats in de Hoofdklasse B. De Zwollenaren lieten bovendien de kans liggen om de derde plaats te pakken in de strijd om de laatste periodetitel. DETO heeft door de verdiende overwinning weer zicht op ontsnapping uit de gevarenzone.

Berkum-DETO Twenterand, 7 mei 2019
Eindstand: 1-2 (1-0)
Scheidsrechter: Franklin Berg
Doelpunten: 20. Jasper Bremmer (1-0), 69. Coplan Soumaoro (1-1), 91. Kevin Aman (1-2)
Gele/rode kaarten: geen
Opstelling Berkum: Dominic van Hoof, Rico Wolven (72. Jorben Nieuwenhuis), Dennis Horstman (80. Yannick Kaluzi), Patrick van der Veen, Marc van der Meulen, Jason Huisman, Jasper Bremmer, Björn Bakker, Thom Kooke (46. Hoeseb Yakob), Yoram Zandvliet, Michel van Aggele
Opstelling DETO Twenterand: Anthony van Zaltbommel, Stan Nijhuis, Koen Fleer, Coplan Soumaoro, Qays Shayesteh (81. Joost Exterkate), Lesley Nahrwold (46. Muhammed Kaya), Kevin Aman, Wybe Kram, Kai Wesselink (69. Guido Bernasco), Mark Koetsier, Kevin Peppels