Nieuws uit ZwolleSportVoorpagina

Kegelaars: ‘Het hoeft niet een super de luxe A1 locatie te zijn. Desnoods in een kelder.’

Zwolle – Het is het Zwolse Kegelhuis niet gelukt om hun geliefde locatie te behouden. Dit blijkt na de recente uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, die de gemeente Zwolle in het gelijk stelde in het hoger beroep tegen het Zwols Kegelhuis. Het Hof besloot dat de gemeente de erfpachtverhouding rechtsgeldig heeft beëindigd en dat de ontruiming van het Kegelhuis aan de Van Wevelinkhovenstraat mag worden gevorderd.

De uitspraak van 25 juni vernietigt eerdere vonnissen van de rechtbank van december 2021 en juli 2022. Toen werd nog wel aangenomen dat er een nieuwe erfpachtovereenkomst was tussen de gemeente en het Zwols Kegelhuis. Maar het Hof besluit nu anders. Deze rechters stellen nu dat het Kegelhuis sinds 1 januari 2012 zonder recht of titel gebruikgemaakt van het pand. Daarom moet de Stichting Zwols Kegelhuis het pand voor 1 september 2024 ontruimen en beschikbaar stellen aan de gemeente, die woningbouwplannen heeft voor de locatie.

In het Kegelhuis zelf speelt op het moment van het bekendmaken een groepje kegelaars. Ze zitten samen aan tafel te keuvelen. “Ja, dat is heel vervelend,” zegt een van hen als reactie op de uitspraak. Hij vervolgt echter lachend: “Ons lijflied zegt, we gaan nog jaren door! Maar we gaan er natuurlijk niet over. Wij zijn gewoon een groepje kegelaars dat hier speelt en niet het bestuur van de stichting van het Kegelhuis. Maar we hebben wel gehoord dat er afspraken zijn gemaakt met de gemeente om te gaan praten.”

Marcel van Vilsteren bevestigt dit namens het bestuur: “Met de burgemeester is afgesproken na het zomerreces met elkaar te overleggen over de toekomst van het kegelhuis c.q. de kegelbanen.”

Huidige locatie Zwols Kegelhuis

Onder de tribunes van een sporthal

De kegelaars zelf hebben alvast een aantal ideeën. “Minder banen zou een optie zijn. Er zijn natuurlijk ook minder kegelaars dan 15 jaar geleden.” Het gaat alleen om een nieuwe locatie. “We hebben al aangeboden om onder de tribunes van een nieuwe sporthal iets neer te leggen. Deze banen kunnen we ook opnieuw gebruiken.”

Wethouder Monique Schuttenbeld reageert ook op de uitspraak: “De uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is helder. Het is prettig dat er duidelijkheid is. We gaan naar aanleiding van de uitspraak in gesprek met het bestuur van het Zwols Kegelhuis over het vervolg.”

Ondertussen hopen de kegelaars dat er een oplossing komt “Het hoeft niet een super de luxe A1 locatie te zijn. Desnoods in een kelder” aldus de optimistische kegelaars.

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren