Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Beeld Barmhartige Samaritaan veilig uit oude zusterflat getakeld

Reliëf wordt in 2019 in gevel nieuw appartementencomplex geplaatst

Zwolle – Het is gelukt! Het kunstwerk ‘De Barmhartige Samaritaan’ is donderdagmiddag uit de gevel van de voormalige zusterflat getakeld. De ‘operatie’, om het reliëf heel uit de muur te krijgen, vergde vele maanden van voorbereidingen. Nadat eerder al de stenen rondom het reliëf waren verwijderd, kon de kraan de Samaritaan naar de grond tillen.

Het reliëf werd vervolgens geplaatst in een ijzeren framewerk. De Samaritaan is nog een paar dagen op de bouwplaats te bewonderen om vervolgens naar de opslag te gaan van de gemeente Zwolle. Volgend jaar wordt het teruggeplaatst in de voorgevel van een nieuw appartementencomplex. Het gaat om een gebouw, aan de Luttenbergstraat, met 34 appartementen die verhuurd gaan worden door SWZ. Nagenoeg dezelfde plek als waar de oude zusterflat van ziekenhuis de Wezenlanden stond. Het is daarmee dan ook een mooie verwijzing naar het ziekenhuisverleden van deze locatie.

Foto: ©Harry ten Klooster - Barmhartige Samaritaan wordt uit oude Zusterflat getakeld
Foto: ©Harry ten Klooster – Barmhartige Samaritaan wordt uit oude Zusterflat getakeld

Het reliëf, of ook wel ornament genoemd, is een persoon die gebogen staat over een andere persoon. Het is niet alleen een verwijzing naar de barmhartige Samaritaan, maar ook naar de barmhartigheid van broeders en zusters in Zwolle. Het sierde jarenlang de zusterflat van het Wezenlanden Ziekenhuis. Vele partijen in de stad hebben zich hard gemaakt om het beeld te behouden voor de stad, waaronder de fractie van D66 Zwolle, Mink de Vries en Erfgoedverenging Heemschut.

Gerelateerde artikelen

Back to top button