Nieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

Autovrije zondag in 2024: hoe gaat Zwolle dat doen?

Singel afsluiten?

Zwolle – Er komt geen geld voor een autovrije zondag in Zwolle, wel wil het stadsbestuur het idee van de gemeenteraad, uit februari van dit jaar, ondersteunen. De autovrije zondag moet wat het college betreft vooral ontstaan vanuit de samenleving. Ze wil daarom inwoners en verenigingen stimuleren om hun eigen straat of activiteit autovrij te maken. Een datum voor de autoloze zondag is nog niet bekend, wel zal dit ergens in 2024 zijn.

Eigen straat

Uit onderzoek blijkt dat andere steden, zoals Groningen en Gent, vooral inzetten op het stimuleren van initiatieven van inwoners voor een autovrije zondag. Het college wil dat ook doen in 2024, door bewoners te helpen om hun eigen straat voor een dag autovrij te maken. De gemeente zorgt voor communicatie en materiaal, zoals afzetlinten. Het doel is om te laten zien wat er allemaal kan op straat als er geen auto’s zijn.

Het doel van de autovrije zondag is om te laten zien wat er allemaal op straat kan, als er geen auto rijdt en/of geparkeerd staat. De dag kan bijdragen aan een betere luchtkwaliteit, minder geluidsoverlast en meer ruimte voor ontmoeting en recreatie.  Brussel en Parijs organiseren eenmaal per jaar een autovrije dag. Ook Nijmegen en Groningen hebben de afgelopen jaren weleens een autoloze dag gehad.
2049190412 Laken, Brussels – 24-09-21: Mensen rijden op de fiets en monowheels op autovrije zondag . Foto Werner Lerooy – Shutterstock.com

Sportverenigingen

Ook wil Zwolle sport- en spelverenigingen, zoals de fiets- wandel en skeelerverenigingen,  aanmoedigen om activiteiten op straat te organiseren op de autovrije zondag. Zij worden dan geholpen met de aanvraag voor een evenementenvergunning.

Singel afsluiten

Daarnaast overweegt Zwolle om een deel van de singel rond de binnenstad af te sluiten voor autoverkeer. Ze gaat nog kijken of dit wenselijk en haalbaar is voor 2024.  De wens van de politieke partijen was om en zo groot mogelijk gebied af te sluiten.

Een uitgewerkt voorstel voor de autoloze zondag wordt meegenomen in de gemeentelijke begroting voor 2024.

Gerelateerde artikelen

Back to top button