Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Voorpremière film Zwolse regisseur Barbara de Baare

Documentaire Leven op zijn kop toont de vertelkracht van dans

Zwolle – Op dinsdag 31 oktober gaat de documentaire Leven Op Zijn Kop in voorpremière bij Pathé Zwolle. De film van regisseur Barbara de Baare gaat over de Zwolse breakdancer David, die een intergenerationeel oorlogsverhaal met zich meedraagt. ‘Een inspirerend verhaal, dat vertelt en gedeeld moet worden, zeker nu’, aldus regisseur De Baare.

Leven op zijn kop draait op dinsdag 31 oktober om 19:30 uur voor eerst voor een groter publiek. Dan is in Pathé Zwolle de documentaire over de 14-jarige David te zien. De getalenteerde Zwolse breakdancer heeft grote ambities én een bijzonder verhaal.

Dansen met verleden en emoties

Vorig jaar deed David nog mee aan het televisieprogramma Holland’s Got Talent. De Nederlands-Armeense jongen danst al sinds hij kan staan en wint wedstrijd na wedstrijd. Afgelopen zomer werd hij zelfs wereldkampioen breakdancing voor jongeren onder de zestien. De internationale top wil hij bereiken.
Zijn moeder Mery steunt hem in zijn ambities. Op jonge leeftijd ontvluchtte zij Armenië. Nog steeds speelt de oorlog een rol in het leven van het gezin. David wil niets liever dan goedmaken wat zijn moeder verloor. Maar hij bereikt een leeftijd waarop twijfels hem beginnen te overweldigen. Dansend en draaiend zoekt hij een weg om in contact te komen met zijn emoties.

Film met een boodschap

De filmmakers willen meer doen met hun productie. De documentaire dient ook als vertrekpunt voor een inspirerend impactprogramma voor jongeren zoals David, en hun ouders. Zo zijn er breakdanceworkshops in asielzoekerscentra – de eerste is in AZC Zwolle. Ook zijn er plannen voor filmvertoningen op hogescholen en universiteiten om zo gesprekken te starten over inclusie en diversiteit.

Regisseur met oog voor eigenheid

Barbara de Baare (1979) is een journaliste en documentairemaker uit Zwolle. Ze is eigenaar van BKIJKS, een productiebedrijf gespecialiseerd in opdrachtfilms met een documentair karakter. Barbara werkte als redacteur en verslaggever voor verschillende tv- en radioprogramma’s bij onder meer KRO-NCRV, BNN-VARA, RTL4 en Omroep Gelderland. Haar documentaire Koeienpoep & Erwtensoep won de Publieksprijs bij Go Short (2019) tijdens Filmfestival van de Kortste Nacht. De korte film Honkvast won de Publieksprijs bij Twente Short (2022). Haar kracht ligt in het vermogen om de complexiteit van haar personages bloot te leggen en een visuele vorm te vinden die bij hun perspectief past.

Over de productie

Leven op zijn kop is een Teledoc Campus-productie van Worldvisuals Film in coproductie met HUMAN en gefinancierd door het CoBO-Fonds, NPO, het Nederlands Filmfonds en NPO-fonds. In 2024 is de film op tv te zien voor het grote publiek. De uitzenddatum wordt binnenkort bekend. Worldvisuals Film is een internationaal filmbedrijf, gevestigd in Nederland en Zuid-Afrika. De films die ze produceren zijn geselecteerd voor vele internationale filmfestivals en wonnen tal van prijzen. Ze werpen licht op urgente sociale kwesties en stimuleren gesprekken hierover onder een breed publiek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button