Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Audio – Zwolle viert Hanzejaar in stijl: dit mag je niet missen!

Ontdek de Hanzegeheimen van Zwolle

Zwolle – Zwolle viert het Hanzejaar met allerlei leuke en spannende activiteiten. Ontdek de Hanzegeheimen van Zwolle met een escapegame, een audio-experience of klim naar de top van de Peperbus en het Academiehuis de Grote Kerk. Aartsengel Michaël wacht op je. En dit zijn alleen nog maar de activiteiten in de binnenstad!

RTV Focus zet de highlights alvast voor je op een rijtje. Maar hou vooral ook onze website in de gaten, want we zetten de zomer heel wat van deze Hanze-activiteiten in de spotlights. Dit mag je niet missen!.

Interview met Germa Greving, directeur van Museum ANNO, over de activiteiten tijdens het Hanzejaar in de binnenstad van Zwolle.

Peperbus beklimming met Zwolse Hanze-animatie

Om te beginnen moet je zeker een kijkje nemen bij de Peperbus, de iconische toren van Zwolle. Daar kun je een geweldige animatie bewonderen die je laat zien hoe Zwolle zich onderscheidt van andere Hanzesteden. De animatie heeft iets te maken met historische topografische kaarten van de Hanze en is een lust voor het oog. Je kunt de animatie bekijken tijdens je klim naar de top van de Peperbus, wat op zich al een avontuur is.

Kosten € 3,- per persoon | Peperbus – Ossenmarkt Zwolle


Hanze Escape, De Roof

Als je van spanning en spel houdt, dan is de Hanze Escape iets voor jou. Dit is een escape game die je zowel door Museum ANNO als door de binnenstad leidt. Je krijgt de opdracht om het gestolen Hanzeverbond terug te vinden en daarvoor moet je verschillende locaties in de stad bezoeken. De escape game duurt ongeveer 1,5 uur en eindigt in de gezellige binnentuin van Museum ANNO. Het spel is uitdagend en leuk voor jong en oud.

Kosten € 10,- | Museum Anno, Melkmarkt Zwolle

Panorama Hanze; oog in oog met Aartsengel Michael op het dak van de Grote Kerk

Ben je klaar voor een onvergetelijke reis door de tijd? Kom dan naar Panorama Hanze, de interactieve experience in Zwolle die je meeneemt naar het verleden, heden en toekomst van de stad. Ontdek hoe Zwolle een belangrijke rol speelde in de Hanze, een netwerk van handelssteden in Europa. Bewonder de prachtige projecties die het Hanze-verleden in  Academiehuis de Grote Kerk tot leven brengen. En laat je verrassen door de beschermengel Michael, die je op het dak van de kerk een adembenemend uitzicht biedt. Panorama Hanze is een unieke kans om Zwolle op een nieuwe manier te ervaren.

Kosten € 7,50 (t/m 12 jaar) / € 12,50 (volwassenen) | Academiehuis Grote Kerk, Grote Markt Zwolle

Hanze Expositie met bijzonder unieke Hanzeverdrag

Voor de geschiedenisliefhebbers is er ook genoeg te zien in Museum ANNO. Daar kun je de Hanze Expositie bezoeken. De tentoonstelling laat je kennismaken met verschillende historische personages, zoals de pottenbakker, de Schepen Berent van Yrte en de schilder Johan van den Mynnesten. Ook kun je het echte Hanzeverdrag bewonderen, een uniek document dat zelden aan het publiek wordt getoond.

Kosten € 7,50 (inclusief Drostenhuistoegang) | Museum Anno, Melkmarkt Zwolle.

Schepenzaal audio-experience

Ook kun je de schepen zaal bezoeken, waar je binnenkort kunt luisteren naar hoorspelen en een audio experience. Deze gaan over de Hanze-vergadering en het conflict met Brugge, waar Zwolle jarenlang mee in oorlog was. Je hoort hoe de Zwollenaren handel dreven, diplomatie bedreven en vochten voor hun vrijheid.

Kosten nog niet bekend | Schepenzaal, Grote Kerkplein naast stadhuis | Opent binnenkort.

Sassenpoort en het verhaal van de Hertog van Gelre

Een van de hoogtepunten is de Sassenpoort, de prachtige middeleeuwse poort die nog steeds overeind staat. Wat maar weinig mensen weten is dat voor de Sassenpoort het rondeel was, een binnenplein waar vroeger spannende dingen gebeurden. Zo zat hier ooit de Hertog van Gelre gevangen, die Zwolle wilde veroveren. In de Sassenpoort wordt je mee mee teruggenomen naar deze tijd.

Kosten € 5,- | Sassenpoort, Sassenstraat Zwolle | Verhaal van de Hertog van Gelre opent binnenkort, Sassenpoort wel al vanaf nu open

Wil je meer weten over alle activiteiten, de startdata en de openingstijden. Kijk dan vooral ook op de website https://www.visitzwolle.com/hanzejaar/.

Hanzejaar Zwolle

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button