Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Audio – Zwolle trekt portemonnee voor mooi Hanzejaar; 1,5 miljoen euro

Zwolle – De gemeente Zwolle gaat groots uitpakken in het Hanzejaar 2023. Als één van de grote steden met een rijk Hanzeverleden moeten er komend jaar heel wat activiteiten georganiseerd worden om Zwolle op de kaart te zetten. En dat mag wat kosten. Om precies te zijn 1,5 miljoen euro. Maar daar staat dan ook wat tegenover. Samen met de andere negen Hanzesteden moet het Hanzejaar zo’n 1,5 miljoen extra bezoekers trekken, goed voor zo’n 90 miljoen euro aan bestedingen.

Interview met Lian Duif, projectleider Hanzejaar Zwolle, over het programma in hoofdlijnen

Interview met Ad van Niekerk, projectleider Hanzejaar in Zwolle over het Hanzejaar en de betekenis voor Zwolle

Vrijetijdsaanbod en toeristen

Het aankomende jaar 2023 gaan negen Hanzesteden, waaronder Zwolle, extra betekenis gegeven aan 800 jaar Hanzegedachtegoed. Doel? Aantrekkelijk cultureel aanbod voor de Zwollenaar, een vrijetijdsaanbod dat meegroeit en ook meer toeristen naar de stad. Het Hanzejaar moet ook een opmaat zijn naar de Internationale Hanzedagen die in 2030 in Zwolle worden gehouden. Bovendien wil Zwolle graag in 2033 Culturele Hoofdstad van Europa worden.

Om dit alles te realiseren daagt de  gemeente de cultuurpartners in de stad uit. Via een subsidieregeling, die deze week werd geopend,  worden partijen gevraagd om invulling te geven aan het Hanzejaar.

Er zijn al wel bepaalde kaders. De Grote Kerk, de Spoorzone en Harculo worden de hoofdlocaties waar van alles en nog wat te beleven is rondom het thema De Hanze Connectie, met Hart & Ziel. Wat daar precies de ideeën over zijn lees je hieronder.

Je kunt nu via de steigers in het Academiehuis Grote Kerk klimmen naar de gewelven. Je blijft dan binnen. In het Hanzejaar moet er aan de buitenkant een mogelijkheid komen om vanaf het dak over Zwolle heen te kijken. – Foto © RTV Focus Zwolle

Grote Kerk

  • Oog in oog met Michaël
    Publiek kan het dak beklimmen via steigers en oog in  oog staan met de Aartsengel Michaël
  • Paviljoen op hoogte
    Op deze steigers moet er ook een paviljoen op hoogte komen. Een podium waar kunst en cultuur in de stad zich kan presenteren.
  • Lichtkunstwerk
    Ooit had de Grote Kerk de hoogste toren van het land. Deze is afgebrand. Onlangs werden de fundamenten van deze toren teruggevonden. Via een lichtkunstwerk moet de toren tijdens het Hanzejaar weer verrijzen als een beam in de stad.
  • Hanzetentoonstelling
    In het Academie en Museum de Fundatie moet via een virtuele Hanzetijdreis het verleden en toekomst met elkaar worden verbonden.

Spoorzone

  • Hanze Muzik Zug
    Een trein tussen Zwolle en Enschede / Münster waar muzikanten kunnen optreden
  • Langjarige culturele uitwisseling tussen de twee Hanzesteden Zwolle en Münster
  • Festivals
  • Project Nedersaksen
Foto © RTV Focus Zwolle

Harculo

  • Duitse special IJsselbiënale
  • Iconisch project op de IJssel
    Iconische beelden drijvend op de IJssel, in de categorie Reuzen van Leeuwarden. Langs de hele route van negen Hanzesteden.
  • Coolwater project RAW
Iconische beelden op de IJssel in de categorie Reuzen Leeuwarden – Foto CC Flickr Matthijs Bremer
Leeuwarden – The Giants of Royal de Luxe / De Reuzen van Royal de Luxe / Royal de Luxe giant marionettes

Gerelateerde artikelen

Back to top button