Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

70 jaar bevrijding in Zwolle – herdenkingen dinsdag 14 april

Op dinsdag 14 april 2015 is het 70-jaar geleden dat Zwolle werd bevrijd. Leerlingen van basisschool De Octopus organiseren ’s ochtends om 09.00 uur een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Wethouder Jan Brink is hier namens de gemeente bij aanwezig.

Leerlingen van de basisscholen Geert Grote en Koningin Emma verzorgen dezelfde dag om 10.30 uur een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogs-monument in het Ter Pelkwijkpark. Burgemeester Henk Jan Meijer woont namens de gemeente de herdenking bij.

Leerlingen van de Octopus herdenken bij het monument aan de Pilotenlaan in het bijzonder de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. Aansluitend rond 10.30 uur vindt een bijeenkomst plaats op het onderwijsplein. Gastspreker de heer  Jansen vertelt over de oorlog en beantwoordt vragen van leerlingen.

De Geert Grote school en Koningin Emmaschool organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark om de bevrijding van Zwolle te vieren.

De monumenten

Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument

werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit

een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Het centrale oorlogsmonument van Zwolle werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en is in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool. Het monument is ontworpen door de beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur en een mannenfiguur. Op de muur staat de spreuk: “Gedenk het leed, maar niet om stil te blijven staan. Gedenk de schande, maar om voort te gaan.”

Herdenkingen

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument. Andere geven de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van ‘hun’ monument (bijvoorbeeld de datum van een fusillering, of het neerstorten van een vliegtuig).

Gerelateerde artikelen

Back to top button