Nieuws uit KampenNieuws uit ZwolleVoorpaginaVoorpagina Kampen

1,2 miljoen euro voor de Bovenkerk in Kampen; 10 miljoen voor aquarium Artis

Kampen – Er komt een eenmalige bijdrage van 1,2 miljoen euro voor de Bovenkerk in Kampen. Dat heeft staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) vandaag bekendgemaakt. Het geld is bedoeld voor noodzakelijk onderhoud aan het monumentale gebouw. Het aquarium van Artis krijgt zelfs 10 miljoen euro.

De Bovenkerk is een van de vier grote monumenten die een extra impuls krijgen uit het budget van 15 miljoen euro dat de Rijksoverheid beschikbaar heeft gesteld. De andere drie zijn dus het aquarium van Artis, de Poldertoren in Emmeloord, en Fort Sabina en de botenloods in Willemstad (Noord-Brabant).

Staatssecretaris Uslu zegt dat zij deze bijzondere monumenten wil behouden voor deze en volgende generaties, maar dat zij zich ook realiseert dat er meer nodig is om alle problemen op te lossen bij dit soort grote restauraties. Zij gaat daarom in gesprek met provincies en gemeenten over mogelijke oplossingen.

Aquarium Artis

De financiering van de restauratie van grote monumenten is een gezamenlijke taak van de Rijksoverheid en provincies. Er is elk jaar geld voor beschikbaar, maar sommige grote monumenten, zoals het aquarium van Artis, hadden meer geld nodig. Daarom heeft de Rijksoverheid in 2023 eenmalig 15 miljoen euro extra gegeven. Gemeenten en provincies hebben dat bedrag verdubbeld.

Er is nog ongeveer 750.000 euro over. Dat geld wordt gebruikt voor de Restauratiefonds+-hypotheek, die ook grote restauratieprojecten ondersteunt.

Toekomstige oplossingen

De 15 miljoen euro voor deze vier monumenten is een begin. De staatssecretaris zei in juni dat er een structurele oplossing moet komen voor grote, complexe restauraties van grote monumenten. Het ministerie van OCW gaat daarover praten met gemeenten en provincies om te kijken wat er nodig is en hoe elke partij kan helpen vanuit haar eigen rol en mogelijkheid.

Gerelateerde artikelen

Back to top button