KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Discriminatie organisatie Vizier Oost ziet discriminatie toenemen

Zwolle – Op maandag 13 mei presenteerde adviesorganisatie voor discriminatie Vizier haar jaarverslag over 2023. Daarin blijkt dat discriminatie zeker nog niet is uitgebannen.

Afgelopen jaar was een welbewogen jaar voor Vizier in een Nederland waarin de Boerburgerbeweging het
voor het zeggen heeft gekregen in veel provincies en in de Eerste Kamer, en de landelijke verkiezingen hebben
laten zien dat er behoefte is, vooral onder jongeren, aan meer conservatieve waarden en normen.

Het signaal dat met deze verkiezingsuitslagen wordt afgegeven aan onze samenleving moeten we serieus nemen: de oorlog in Oekraïne duurt voort, de agressie door Rusland stopt niet. En een nieuwe oorlog in Gaza levert ook in Nederland veel stress op. Antisemitisme neemt toe én islamofobie neemt toe. We zien een toename in het aantal meldingen van beide in 2023. En verdraagzaamheid is soms ver te zoeken. In deze toenemende polarisatie blijft Vizier har werk doen, om de samenleving wat mooier te maken.

Inclusiever en diverser

Op 1 juli 2023, Keti Koti, maakte Koning WillemAlexander in een toespraak excuses voor het Nederlandse slavernijverleden. Ook vroeg hij om vergiffenis, omdat zijn voorouders destijds niet hebben ingegrepen tegen het systeem. Vizier werkt in de grotere steden in haar werkgebied samen met de 30 juni-1 juli comités om zo invulling te geven aan de herdenking van het slavernijverleden, en het vieren van het verbreken van de ketenen.

Samen met Professor Coen van Galen van de Radboud Universiteit geeft ze met een pop-uptentoonstelling over de erfgenamen van Esperanza voorlichting over de slavenopstand door Tula, in Curaçao. Ook zij verdiepen zich steeds meer in ons slavernijverleden en de consequenties die vandaag de dag nog steeds zichtbaar zijn in institutioneel racistische systemen, uitsluiting en discriminatie op basis van huidskleur en culturele etniciteit.

Samen met maatschappelijke partners houdt ze activiteiten tegen racisme. En tegelijkertijd staat ze naast de
melders van individuele discriminatie en racisme.

Klimaatcrisis

Juli stond niet alleen in het teken van bewustwording van ons slavernijverleden, maar ook was dit de warmste maand ooit gemeten, wereldwijd. Uit onderzoek weten we dat de klimaatcrisis bestaande ongelijkheden vergroot en in het bijzonder mensen met een migratieachtergrond raakt. In het bijzonder worden de mensenrechten van arme mensen, vrouwen, ouderen en kinderen op werk, in hun gezondheid en in relatie tot huisvesting bedreigd door steeds extremer weer.

We weten inmiddels ook dat de verandering in ons klimaat een disproportioneel groot effect heeft, en zal hebben, op mensen met lagere inkomens, opleidingsniveaus en met een migratieachtergrond. Klimaatverandering is echter nu nog geen grond of terrein in de gelijke behandelingswetgeving, en dat terwijl dit vraagstuk wereldwijd zal toenemen.

Haatzaaien

In november kwam Media Matters, een nonprofitorganisatie die Amerikaanse bedrijven controleert op haatzaaien, met een rapport waarin staat dat de advertenties van grote bedrijven op X regelmatig afgebeeld worden naast antisemitische en neonazistische berichten. Naar aanleiding van dit nieuws kondigden een aantal Nederlandse bedrijven aan te stoppen met adverteren op X. De overname doorElon Musk wordt niet door iedereen als vooruitgang gezien.

Chat GPT

Online discriminatie kan ook worden gemeld bij Discriminatie.nl of bij Melddiscriminatieonline.nl. En in 2023 heeft ook ChatGPT een enorme ontwikkeling doorgemaakt, en daarmee heeft AI steeds meer invloed op onze samenleving. Waarschuwingen zijn er ook: ChatGPT functioneert in grote mate op basis van stereotype beelden over wat ‘mooi’ is en wat niet. En is of kan in grote mate racistisch, discriminatoir en seksistisch zijn voor grote groepen mensen in onze samenleving: als je bijvoorbeeld aan ChatGPT vraagt wat een mooie vrouw is, dan is de kans zeer groot dat je een afbeelding krijgt van een vrouw die blond, wit en slank is.

Vizier strijdt ertegen met straatacties tegen seksuele intimidatie en iedereen die zich geseksualiseerd, geïntimideerd of gediscrimineerd voelt of is op basis van geslacht, gender of seksuele gerichtheid kan dit
melden bij meldseksueleintimidatie.nl.

Aan al deze ontwikkelingen geeft ze lokaal en regionaal verder invulling, in overleg en in opdracht
van de gemeenten waarvoor ze werkt. Heel concreet maakt ze dat, door het geven van trainingen, het houden van evenementen, samen met lokale maatschappelijke partners, scholen en belangenorganisaties zoals het COC. In het jaarverslag neemt ze je mee in waar zij zo blij van wordt in haar werk, word jij daar ook blij van?

Jaarverslag Vizier-Oost
Bron
vizier-oost

Gerelateerde artikelen

Back to top button