Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Niet één museum, maar vele mini-musea, over de geschiedenis van Zwolle

Stedelijk Museum Zwolle is verleden tijd

De Tijdlijn geeft een beeld van de door de stichting Allemaal Zwolle voorgestelde presentaties de komende vijf jaar over de cultuurhistorie van Zwolle. De tijdlijn is het beste te bekijken op een desktop computer.

Zwolle – Zwolle krijgt niet één museum maar meerdere pop-up musea in de stad over haar cultuur-historie . Deze mini-musea zullen op verschillende locaties het verhaal over de geschiedenis van Zwolle gaan vertellen. De nieuw opgerichte stichting Allemaal Zwolle gaat de mini-musea realiseren. Dit heeft de Zwolse gemeenteraad maandagavond besloten.

Stedelijk Museum verleden tijd

De nieuwe opzet heeft vergaande consequenties voor het huidige Stedelijk Museum. Het museum aan de Melkmarkt ontving voor haar museale activiteiten jaarlijks een subsidie van de gemeente. Maar per 1 januari 2018 komt die subsidie te vervallen waardoor het Stedelijk niet verder kan met haar activiteiten. Een brand op 17 oktober gooide nog meer roet in het eten waardoor de deuren direct gesloten moesten worden.

Aankoop pand voor goed sociaal plan

Bij het Stedelijk Museum werken 13,25 FTE. Hiervan kunnen 3,3 FTE over naar de nieuwe stichting Allemaal Zwolle. Maandagavond is besloten dat het pand van het Stedelijk Museum aan de Melkmarkt door de gemeente Zwolle wordt aangekocht voor een bedrag van 1,2 miljoen euro. Het gaat dan om het nieuwbouwdeel en het Drostenhuis. Het stichtingsbestuur van het Stedelijk Museum kan dan met dit geld een goede sociale regeling treffen voor de personeelsleden voor wie in de nieuwe structuur geen plaats is.


In de video geeft Cultuur Wethouder Jan Brink een toelichting op voorstel van het college van B&W over de museale veranderingen. Het interview is opgenomen op 27 september 2017, de dag dat het college het voorstel presenteerde. Het voorstel is maandagavond 30 november 2017 in de gemeenteraad goedgekeurd.


Belevingscentrum

Toch gaat het pand niet verloren voor de cultuurhistorie van Zwolle. Op deze locatie wordt een permanente belevingsruimte ingericht door de nieuwe stichting. Ook zal een deel van de collectie overgaan naar Allemaal Zwolle.

De brand in het pand van het Stedelijk Museum Zwolle zorgt wel voor een kleine hinder in de opstart van stichting Allemaal Zwolle. “De schade aan de collectie en aan het gebouw zullen hersteld moeten worden, dus dat heeft impact op het opstarten van Allemaal Zwolle”, vertelde cultuurwethouder Jan Brink maandagavond. “De stichting zal op andere locaties in de stad beginnen, dus de organisatie kan haar opstart op 1 januari gewoon maken.”

Arie Slob was aangesteld als tijdelijke directeur van de nieuwe stichting Allemaal Zwolle. Omdat hij is afgelopen week is benoemd tot Minister van Onderwijs is het stichtingsbestuur in gesprek met een interim directeur.

 

Back to top button