Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Laatste woonwagens protestkamp Bellinistraat afgesleept

VIDEO RT DUTCH

Zwolle – De laatste restanten van het protestkamp aan de Bellinistraat in Holtenbroek zijn dinsdagmiddag alsnog ontruimd door de gemeente Zwolle. De woonwagens die nog stonden op de parkeerplaats zijn in opdracht van de gemeente door bergingsbedrijf Wolves weggesleept.

Dit tot groot ongenoegen van protestkampbewoner Andries Schäfer die vorig jaar 81 handtekeningen verzamelde om evenzoveel staanplaatsen in Zwolle te krijgen. “Die staanplaatsen moeten er gewoon komen, dat is ook beloofd” aldus Schäfer die al lange tijd strijdt voor meer staanplaatsen voor woonwagens in de gemeente Zwolle. Bij toeval kwam hij er vanmiddag, tijdens een fietsronde, achter dat de woonwagens weggehaald werden. “Ze kwamen er in één keer aanrijden met de wagens en de politie.” Die weghaalactie kwam voor de mensen op het protestkamp een dag te vroeg. Het was de bedoeling om in ieder geval 2 woonwagens van te verplaatsen naar het parkeerterrein van de WRZV hallen. Dit zou de nieuwe plek van het protestkamp moeten worden. Maar door de ontruiming gaat dit nu niet door. De woonwagens zijn afgevoerd naar een bewaakte stalling.

Behoud woonwagencultuur

Sinds 18 oktober 2018 staan er meerdere woonwagens opgesteld op de parkeerplaats aan de Bellinistraat in Holtenbroek.’Een protestkamp’ volgens de bewoners die graag hun woonwagencultuur willen behouden. Met het protest wilden de actievoerders aandacht vragen voor het tekort aan standplaatsen voor woonwagens in de gemeente. Bij de gemeente werd een verzoek ingediend voor extra standplaatsen, dit op basis van een inventarisatie die de actievoerders hadden gedaan onder mensen uit de woonwagengemeenschap. Uiteindelijk kwam de gemeente Zwolle met een toezegging voor 12 tot 15 extra plaatsen.

Permanente bewoning

Op 31 januari diende een zaak voor de rechtbank Overijssel omdat het kamp de gemeente een doorn in het oog is. De voorzieningen rechter oordeelde dat de gemeente Zwolle de bewoners van het parkeerterrein in Zwolle mag dwingen om te vertrekken. Het is volgens de rechter geen vorm van protest, maar er is sprake van permanente bewoning.

Gerelateerde artikelen

Back to top button