Nieuws uit ZwolleVoorpaginaWeer

Winterse neerslag op komst, dit is het advies

Zwolle – Vannacht en morgenochtend kan er winterse neerslag vallen in de vorm van hagel en (natte) sneeuw. In de noordelijke helft van het land kunnen tussen de winterse buien door opklaringen zijn, waardoor de wegdektemperatuur tijdelijk onder 0 kan komen en natte weggedeelten kunnen opvriezen.

Tijdens en na zo’n bui moeten weggebruikers er rekening mee houden dat het kortstondig glad kan zijn. Ga je vanavond en morgen de weg op? Wees extra alert en pas je rijstijl aan de omstandigheden aan. Indien nodig zal Rijkswaterstaat strooien.

Hoe bestrijdt Rijkswaterstaat de gladheid?

Rijkswaterstaat meet in het winterseizoen continu de temperatuur, de vochtigheid en het zoutgehalte van het wegdek. Indien nodig, strooien we de wegen die in het beheer zijn van Rijkswaterstaat. Dat zijn alle Rijkswegen en een aantal N-wegen. Wil je weten welke dat zijn? Ga dan naar de pagina Wegenoverzicht.

Vriest het, maar strooien we niet?

Dan komt dat bijvoorbeeld omdat de wegdektemperaturen boven 0 liggen, of dat de weg niet vochtig is, waardoor de weg niet kan opvriezen.

Wanneer strooien we dan wel?

Ligt er niet genoeg zout op de weg maar is er wel kans op gladheid? Dan komt Rijkswaterstaat wél in actie. Dit gebeurt meestal ’s nachts, omdat de temperaturen dan het laagst zijn. Door juist op dat moment te strooien, verlagen we het vriespunt van vocht met een aantal graden en verlagen we de kans op het ontstaan van gladheid. Op rijkswaterstaatstrooit.nl zie je of en waar de strooiwagens rijden.

Dus het is woensdag niet glad?

Dat kunnen we helaas niet garanderen. Het strooien van zout heeft als effect dat de weg minder snel glad wordt, maar ondanks onze inspanningen kan gladheid niet geheel worden voorkomen.

Ga je de weg op? Zorg dan dus dat je extra alert bent en lees hier wat je zelf kunt doen tijdens winterse taferelen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button