Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Klokken luiden boven Zwolle voor 75 jaar bevrijding

Zwolle – Op 14 april 1945 om klokslag één uur luidden de klokken van de Peperbus en werd er gefeest. Het was de officiële aankondiging dat Zwolle was bevrijd. Vandaag, exact 75 jaar later, schalden de klokken weer over Zwolle. Dit keer om 75 jaar vrijheid te vieren.

Leo Major

In de nacht van 13 april 1945 had de Canadees Leo Major een voortrekkersrol in de bevrijding van Zwolle. Om 9.00 uur ’s ochtends kon hij aan de commandant van zijn Régiment de la Chaudière melden dat Zwolle vrij was. Om 11.00 uur in de ochtend kwam het officiële bericht dat de stad bevrijd was. Om 13.00 uur luidden de kerkklokken en werd er gefeest.

Carillonestafette

Naast het klokkenluiden vandaag, werd er ook nog op een andere manier 75 jaar vrijheid gevierd. Stadsbeiaardier van Zwolle, Martien van der Knijff, speelde vandaag op het carillon volksliederen van Nederland en de geallieerde landen, gevolgd door muziek uit de jaren 40-45.

Dit was een onderdeel van de carillonestafette waarbij beiaardiers een complete vrijheidstour maken en het stokje van het carillon spelen overdragen. De estafette volgt daarbij het spoor van de geallieerde bevrijders, van het zuiden naar het noorden.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button