Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Engie wil pijpen IJsselcentrale nog voor 15 maart neerhalen

Zwolle – Engie, de exploitant van de IJsselcentrale wil, als het even kan, nog voor 15 maart de pijpen van de energiecentrale neerhalen. Dit omdat op 15 maart het broedseizoen begint en pas weer eindigt half oktober. Volgens de sloopvergunning moet Engie rekening houden met het natuurgebied rondom de centrale. De ketels en schoorstenen mogen niet neergehaald worden tijdens het broedseizoen.

Kans zeer klein dat rechter sloop stopt

Of dit nog gaat lukken is nog maar zeer de vraag. Het bedrijf heeft nog 10 dagen de tijd om maatregelen te treffen en de omwonenden te informeren.

Ook een lopende rechtszaak tegen het slopen van het pand loopt op dit moment. Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenoodschap willen de centrale nog steeds redden van de ondergang. Ze hebben de rechter gevraagd om de sloop eerst stil te leggen vanwege een bij de gemeente ingediende bezwaarprocedure. Deze zou nog eens goed moeten kijken naar het besluit om de centrale géén monumentale status te geven. Over het bezwaar doet de gemeente in mei uitspraak. Om te zorgen dat de centrale in tussentijd niet verder wordt gesloopt zou de rechter de sloop tot die tijd moeten stilleggen. Deze heeft echter in de zitting al aangegeven dat ze daar weinig voor voelt omdat dat buiten haar reikwijdte valt. Uitspraak over 2 weken.

ijsselcentrale 1

Machines naar Hoogovens

De sloop van de centrale gaat inmiddels in sneltreinvaart door. De voorzijde van het hoofdgebouw ligt al zo’n twee weken open. In de voorjaarsvakantie zijn vele zware machine’s via deze opening naar buiten gebracht. Om vervolgens via wegtransport afgevoerd te worden naar de Hoogovens.

Bij dit zware transport zijn diverse rotondes op de afvoerroute in Zwolle Zuid beschadigd.

 

Stof en muffe lucht over directe omgeving

Ook wordt de sloop voor de omgeving steeds meer merkbaar. Een bewoner van de Professor Feldmannweg geeft aan dat het lawaai direct om 7 uur ’s ochtends begint. ‘Vorige week was het helemaal erg met al die zware transporten’. Ook de bouwstof en een muffe lucht dringen door tot de achterliggende woonwijk en park. Achter de centrale ligt inmiddels een grote berg puin dat in de verdelger moet. Dit is nog maar het begin. De sloop gaat tot eind van 2018 duren.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button