Berkum voor zware klus naar Staphorst

Zwolle – Berkum speelt zaterdag uit bij streekgenoot Staphorst en de Zwollenaren weten dat ze daar de borst nat kunnen maken voor een flinke klus. Staphorst is, na een sterk seizoen, opnieuw één van de titelkandidaten in de Hoofdklasse B en de ploeg is op eigen terrein bovendien altijd bijzonder moeilijk te kloppen.

“Staphorst is thuis het hele vorige seizoen ongeslagen gebleven,” weet Berkum-verdediger Jordi Lemmens, die vorig jaar nog voor Staphorst uitkwam. “Maar het wordt geen mission impossible voor ons. Met een goed plan kun je ver komen, maar dan moet je slim spelen en qua karakter moet het goed zitten. Met 80 procent inzet ga je het daar niet redden.”

Kampioenschap gemist

Staphorst liep afgelopen jaargang met een verschil van slechts één punt het kampioenschap mis en zag promotie ook in de finale van de nacompetitie door de vingers glippen. Daarna volgden wat trainersperikelen, maar uiteindelijk werd een nieuwe oefenmeester gevonden in de persoon van Paul Weerman. De oud-prof van FC Emmen en Veendam, die als trainer ervaring opdeed bij WKE en Achilles 1894, kreeg een selectie met een aantal gerichte versterkingen. Opvallend daarbij is dat het vertrek van Jordi Lemmens in de verdediging werd opgevangen door de komst van Dirk Muis, die drie jaar voor Genemuiden speelde maar daarvóór vijf jaar lang goed werk verrichtte in de laatste linie van Berkum.

Afgelopen zaterdag begon Staphorst goed aan de competitie door promovendus HZVV in Hoogeveen met 0-2 te verslaan. Staphorst liet in de eerste helft flinke kansen liggen, maar kwam kort voor rust toch op 0-1 door de van MSC overgekomen vleugelspits Justin Benjamins. In de tweede helft bleef HZVV hopen op een punt, maar toen de thuisploeg niet effectief genoeg bleek bij enkele kansen deelde Staphorst in de 79e minuut de genadeklap uit. Na een mooie aanval leverde Stan Haanstra de bal af bij Mike Reuvers, die voor een leeg doel niet faalde: 0-2.

Goed uit startblokken

Ook Berkum begon vorige week goed aan de competitie door met 1-0 te winnen van streekgenoot SC Genemuiden. Berkum schoot goed uit de startblokken en kwam na een minuut of 10 op voorsprong door rechtsbuiten Michel van Aggele, die uit een corner alert toesloeg met een ‘klutsgoal’. Genemuiden deed pas kort voor rust wat meer terug, maar bleek niet in staat om de Zwolse defensie te ontregelen. Dat bleef ook na de hervatting zo en de grootste kans was in de blessuretijd nog voor de gastheren, maar ook aan Berkum-kant was het vizier toen niet goed afgesteld.

Berkum opende het ‘competitiebal’ dus goed, maar de ploeg van trainer Arno Hoekstra beseft terdege dat Staphorst op Het Noorderslag iedere tegenstander het vuur aan de schenen legt. De Zwollenaren zullen dus voetbalintelligentie en karakter moeten tonen in die slijtageslag.
De wedstrijd Staphorst-Berkum wordt zaterdag geleid door scheidsrechter Marcel Roeleveld uit Vinkeveen, die op Sportpark Het Noorderslag aan de Parallelweg in Staphorst om half drie ’s middags af zal laten trappen.