EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Americahal komt naar Zwolle; ‘sloopbedrijf Boverhoff gaat hal zelf gebruiken’

Apeldoorn / Zwolle – De Americahal uit Apeldoorn komt naar Zwolle. De beroemde evenementenhal moet plaatsmaken voor een Hornbach vestiging en wordt daarom gesloopt. Omdat het niet om een sloop met de sloophamer gaat maar om een demontage van het gebouw blijft al het materiaal behouden voor hergebruik.

Eigen gebruik

Sloopbedrijf Boverhoff die het voormalige evenementencomplex gaat demonteren, is van plan het casco van het gebouw voor eigen gebruik in Zwolle neer te zetten. Waar precies is nog niet bekend. “Maar de onderhandelingen met de gemeente Zwolle over de locatie zijn in een vergevorderd stadium”, zo laat de gemeente Apeldoorn weten.

Machines en materiaal

Peter Scherders, projectmanager bij de gemeente Apeldoorn spreekt van het eerste circulaire sloopproject van deze omvang in Apeldoorn: “De firma Boverhoff gaat het pand demonteren. Ze starten na de zomer, ergens eind augustus. De hele hal wordt ontmanteld en eerst op het terrein zelf opgeslagen. Sloper Boverhoff gaat op termijn de halconstructie voor eigen gebruik weer opbouwen in Zwolle. Ze willen er machines en materiaal in opslaan. De hal wordt beslist niet als nieuwe evenementen locatie gebruikt!”

De Firma Boverhoff laat telefonisch weten nu nog geen uitlatingen te doen over het project: Na de zomer komen we met een persbericht met meer informatie.”

4200 m2

Op de nieuwe locatie in Zwolle moet in ieder geval plek zijn voor een hal met een vloeroppervlakte van circa 4200 m2,  78 meter lang en  54 meter breed. Dat is dan wel exclusief de bijruimten zoals de foyer. In de gloriedagen konden hier 8500 mensen in. Voor de beeldvorming: de IJsselhallen hebben 20.000 m2 aan ruimte en bieden plek aan maximaal 16.000 personen. Naast de eigen terreinen van Boverhoff zouden de Hessenpoort of bedrijventerrein H20 mogelijke locaties kunnen zijn.

tekst gaat verder onder de foto

Kop van Voorst  © Peter Denekamp

Boverhoff terreineigenaar Kop van Voorst

De firma Boverhoff is gevestigd aan de Europaweg op het industrieterrein in Heerde. Daarnaast heeft het sloopbedrijf tien hectare grond in eigendom op de Kop van Voorst op bedrijventerrein Voorst in Zwolle. Dit stuk grond is een tijd terug verkocht door de Stihogroep  aan de firma Boverhoff. In de loop der jaren zijn de activiteiten van de Stihogroep op hun perceel afgenomen en een groot deel van het terrein lag al decennia braak. Met de verkoop van het totale perceel van 9,6 hectare zal de Stiho op termijn de Kop van Voorst verlaten en een deel van de activiteiten overbrengen naar Nieuwegein.

Opwaarderen bedrijventerrein

Op 15 mei 2018 meldde de gemeente Zwolle aan omwonenden van de Kop van Voorst dat Boverhoff  kansen ziet om het bedrijventerrein op te waarderen. ‘Met het slopen van de leegstaande verpauperde gebouwen wordt tevens het asbest verwijderd, anticiperend op de nieuwe wetgeving per 2024. Alle sloopmateriaal, behalve asbest, zal worden hergebruikt. Daarmee komt aan het langjarig achterstallige onderhoud een einde.’ aldus de brief.

Inmiddels is het braakliggende terrein omgevormd tot parkeerterrein voor Scania vrachtwagens. Het gaat daarbij om zo’n vier  van de in totaal negen hectare.

Terrein Kop van Voorst 11 februari 2019 – Foto’s © Peter Denekamp

De meer dan 30 jaar oude Americahal werd gebruikt voor beurzen, allerhande sport-, bedrijfs- en publieksevenementen en kermissen. Maar misschien is de hal nog wel bekender geworden door concerten van Status Quo, The Everly Brothers en de Goud van Oud feesten van Radio Veronica. In 2014 was de hal een tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers. In datzelfde jaar werd bekend dat Hornbach interesse had in de locatie. Het duurde nog tot eind 2017 tot de deuren definitief sloten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button