Zwolle Unlimited / Woest

Zwolle is festivalstad tijdens Hemelvaart

Zwolle – In het Hemelvaartweekeinde (30 mei t/m 2 juni) kun je in Zwolle naar een sfeervol festival vol verhalenvertellers, straattheatershows, kindervoorstellingen en kinderdoe-activiteiten, dansvoorstellingen, rootsconcerten, spoken word, performing poetry, een grote boekenmarkt en een vinylmarkt, een markt van de creatieve industrie, een straatmuzikantenconcours en festivalworkshops.

Festival Zwolle Unlimited wordt gehouden op de historische kades en pleinen langs de mooiste gracht van Hanzestad Zwolle: de Thorbeckegracht. Internationaal geroemde verhalenvertellers, straattheateracrobaten en dansers van wereldklasse treden op, afgewisseld met rasmuzikanten die de échte muziek spelen: folk, jazz, urban, klezmer, singersongwriting, americana. Op buitenpodia, in nomadententen en in theaters gebouwd van strobalen en in de vorm van theaterroutes door de Zwolse binnenstad. Intiem, echt, en gewoon keigoed. Op zondag haakt het straatmuzikantenconcours Draadloos aan, met muzikanten op alle terrassen in de binnenstad.

Smulerf

Het hart van het festival is een romantisch pleintje: het Smulerf. Met lampions en strobalen wordt hier ouderwetse gezelligheid gecreëerd. Hier bereiden koks ambachtelijke pizza’s, Armeense lekkernijen, handgemaakte patatten, heerlijke crêpes en nog veel meer. Met daarbij een goed glas wijn, een heerlijk speciaalbiertje of een stevige bak eerlijke espresso of latte macchiato. Ondertussen treden al die prachtige artiesten voor je op en vertrekken hiervandaan de theaterroutes.

Kaartverkoop

Het festival werkt met ticketverkoop, waardebepaling achteraf en gratis toegang. Voor de grote verteltheatervoorstellingen en binnenconcerten koop je een kaartje via de website. Andere voorstellingen zijn openbaar toegankelijk en werken met waardebepaling achteraf: we gaan met de hoed rond en je geeft wat het je waard is geweest. Contant of met pin. Heb je vrienden van buiten Zwolle die ook graag willen komen? We hebben voor het eerst een kleine festivalcamping! Kijk op de site voor meer info en kaartjes.

Boekenmarkt, vinylmarkt, Makersmarkt

Verzamelaars van de schone kunsten kunnen tijdens dit festival ook hun hart ophalen op de Zwolse Boekenmarkt en de Zwolse Vinylmarkt. Op zondag. De boekenmarkt behoort tot de grotere kwaliteitsboekenmarkten van het land. Boekverkopers uit het hele land presenteren een keur aan literatuur en poëzie, prenten, tijdschriften en schoolplaten. Tegelijkertijd is er aan de andere zijde van de gracht de Zwolse Vinylmarkt. Platenverzamelaars met een fijne neus voor de beste muziek bieden hun collecties aan. De markten worden gecompleteerd met diverse klassieke concerten op de zondagmorgen op het festivalterrein. Ook presenteert de creatieve industrie zich op de Makersmarkt gedurende het hele festivalweekeinde.

Thema: Bitterzoet / Bitter Sweet

Zwolle Unlimited 2019 verbindt zich voor een deel van haar programmering aan het nationale jaarthema ‘Rembrandt & de Gouden Eeuw’, maar geeft daar haar eigen draai aan. Want die Gouden Eeuw, de helden uit de geschiedenisboeken, de grote overwinningen, onze straatnamen; al die rijkdom en weelde. Al dat zoet had een keerzijde. Een keerzijde die vaak nog onderbelicht is. Hoe is de macht verdeeld? Wie zijn de veranderaars? Wie krijgt bitter, wie krijgt zoet? Nationale en internationale artiesten pakken de medaille en bekijken hem van beide kanten. Zij vertellen het verhaal van de wereld, dicht op de huid: bitter en zoet, zoet en bitter.

Dus…voor de liefhebber van een goed verhaal: Hemelvaart, Zwolle. Nu boeken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button