In beeldNieuws in beeldNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

In beeld : Eerste leefstraat in Zwolle – thuiskomen is als vakantie

Zwolle – In het Belgische Gent ligt de Bakermat van de leefstraten. In Nederland heeft Utrecht er al verschillende en nu is er ook een leefstraat in Zwolle. De bewoners van de Seringenstraat in Zwolle hebben deze zomer aangegrepen om hun straat om te toveren tot een gezamenlijke speel en ontmoetingsstraat.

Deze 30-km-straat in Assendorp is van 21 juli tot 8 september 2018 een leefstraat in plaats van een doorgaande weg en een parkeerplaats voor auto’s.

Foto’s: Peter Denekamp

 

Zaterdag 21 juli 2018 hebben de bewoners hun Leefstraat in gebruik genomen. Ze hebben de straat ingericht met kunstgras, picknickbanken, speeltoestellen, boom- en bloembakken. De Leefstraat biedt wel een doorgang voor hulpdiensten en de auto of de fiets van omwonenden.

 

Adriaan Mosterman is een van de initiatiefnemers: “Vorig jaar hebben we van onze straat een klimaatstraat gemaakt; met geveltuintjes, schuttingen die het regenwater opvangen en dakisolatie van sedumplantjes. Tijdens burendag zijn we intensief en met vrijwel alle straatbewoners aan de slag gegaan en zijn er gesprekken gevoerd over meer groen in de straat. Meer groen geeft ons gewoon een beter gevoel.”

De organisatie en inrichting van de Leefstraat is in nauw overleg en met hulp van wijkbeheerder Paulien ten Dam van de gemeente Zwolle gebeurd. “Wij stimuleren dit soort initiatieven, omdat je hiermee een goede balans krijgt tussen stedelijk en groen wonen. De bewoners van de Seringenstraat laten zien dat dat kan. Daarmee dragen zij bij aan het realiseren van een van de wijkopgaven die uit het buurt-voor-buurtonderzoek kwam.”

Verkeer en parkeren

Met zelfgemaakte doeken maken bewoners bekend dat doorgaand verkeer niet gewenst is. De bewoners van omliggende straten zijn hierover vooraf door de bewoners van de Seringenstraat geïnformeerd. De inrichting van de Leefstraat gaat ten koste van een aantal parkeerplaatsen. De gemeente heeft buiten de straat parkeerplaatsen voor bewoners beschikbaar gevonden.

 

Ontmoeten en spelen

De inrichting van de Leefstraat stimuleert spontane ontmoetingen en speelafspraken. Bewoners organiseren daarnaast straatactiviteiten om elkaar beter te leren kennen, het buurtgevoel en de samenhorigheid te versterken. Ten Dam: “Dit is heel belangrijk. Elkaar kennen betekent dat je elkaar opzoekt in tijden van nood en op elkaar let. Zo hoeft bijvoorbeeld niemand te vereenzamen. Bovendien stimuleert het de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een veilige, leefbare en gezellige buurt.”

Pilot

De gemeente ondersteunt dit bewonersinitiatief met materiaal, een financiële bijdrage en kennis. De ervaringen met de eerste Leefstraat in Zwolle bepalen de uitrol naar de hele stad. Ten Dam: We gaan leren van deze eerste Leefstraat. Ik ga er van uit dat we meer Leefstraten krijgen in Zwolle. Die zullen niet allemaal lijken op die van de Seringenstraat want elke straat is anders.”

Mosterman: “We delen graag onze ervaringen met andere straten. Dat doen via onze website. Hierop staan ook de contactgegevens. We helpen graag met ideeën. De start is al een succes, dus ik kijk uit naar de komende zomer.

Website Leefstraat

Paulien ten Dam erkent dat andere straten even geduld moeten hebben, maar voor inwoners die nu al een straatactiviteit willen organiseren zijn er mogelijkheden als de Kinderstraat, straatbarbecue zonder vergunning, plaatsen van speeltoestellen in de openbare ruimte of bijvoorbeeld het aanleggen van geveltuintjes tijdens burendag.

Hiervoor kan contact opgenomen met de wijkbeheerder

Back to top button