KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieWonen

Gemeente moet Go/no Go geven voor opkoopbescherming

Zwolle – Het opkopen van woningen door huisjesmelkers is nog altijd een probleem in Nederland, maar ook in Zwolle. Daarom is door wethouder Ed Anker aan de raad gevraagd om opkoopbescherming in te voeren. Om gebruik te maken van de mogelijkheid voor opkoopbescherming is het noodzakelijk om een Huisvestingsverordening te hebben. Daarnaast moet er aangetoond worden dat de leefbaarheid onder druk staat door het steeds meer opkopen van woningen in bepaalde buurten.

De raad is hierover geïnformeerd via een dilemmanotitie in het najaar van 2021. In het raadsdebat over de dilemmanotitie is de toezegging gedaan om de raad te informeren over de te nemen stappen voor het mogelijk invoeren van de opkoopbescherming in Zwolle, en daarbij ook te kijken naar de proportionaliteit.

Meer onderzoek nodig

Nader onderzoek/ Onderbouwing van schaarste en leefbaarheid is nodig voor dit proces. Alleen het Kadasteronderzoek is hier niet voldoende voor. Het Kadasteronderzoek over opkopen van woningen door investeerders is geüpdatet met de eerste 6 maanden van 2021 om het effect van de overdrachtsbelasting te kunnen zien. Landelijke trend is dat er minder woningen worden opgekocht, ook in Zwolle is dit effect te zien. Er zijn veel keuzes die in dit proces gemaakt kunnen worden. Dit is het belangrijkste onderdeel om tot een regeling te kunnen komen. Een onderzoeksbureau kan hierbij helpen om deze analyse te doen.

Totdat er een huisvestingsverordening is en afstemming met de diverse betrokken gemeenten, gaat er nog een flinke tijd voorbij. Geschat wordt dat het hele proces nog zes maanden duurt vanaf stap 1. De cijfers over opkoop van 2021 zijn vanaf eind maart bekend.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button