Drostenhuis – Foto Peter Denekamp

Datum

nov 28 2022
Expired!

Erg goed erfgoed – Bouwhistorie Drostenhuis

Bij bouwhistorisch onderzoek is het gebouw de belangrijkste bron. Voor het ‘lezen’ van een gebouw is echter veel kennis nodig van het bouwen in het verleden. De gebruikte materialen en constructies worden onderzocht, maar ook de technieken waarmee de constructies zijn gebouwd.

De verbindingen en aansluitingen van de balken geven bijvoorbeeld veel informatie over de bouwtijd. Bijna elke aanpassing of verandering aan een gebouw laat sporen na. Deze ‘bouwsporen’ zijn voor de bouwhistoricus van groot belang om deze veranderingen in beeld te krijgen en het verhaal van een gebouw te kunnen vertellen.

Gerrit Korenberg onderzocht het Drostenhuis vóórdat het opnieuw werd ingericht als museum. Dit ‘stadpaleis’ van Zwolle staat al eeuwen op deze plek. Gerrit neemt je mee in de gelaagde bouwgeschiedenis van een van de belangrijkste panden van de stad Zwolle, vertelt hoe hij het onderzocht heeft en wat hij ontdekt heeft.

Wat kun je doen?

Gerrit Korenberg: ‘Bij bouwhistorisch onderzoek is het vooral het gebouw dat het verhaal vertelt’. Kom luisteren naar de verhalen die Gerrit via gebouwen vertelt.

Hoe laat?

Van 12:30 tot 17:00 is Gerrit aanwezig, je kunt gewoon binnenlopen.

Waar is het?

In de Erfgoedhotspot in Museum ANNO. Aan de linkerkant van de balie langs de kluisjes lopen en dan afslaan naar links, naar die prachtige ruimte vol oude schatten. De inloop is gratis.

The event is finished.

Back to top button