CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpagina

Alles wat je moet weten over de avondklok

Vragen en antwoorden

Wanneer u wel of niet buiten mag zijn tijdens de avondklok, hangt af van uw activiteit. De hond uitlaten mag. Maar op bezoek gaan bij vrienden niet. De avondklok geldt van 21.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends.
In dit bericht vind u vragen en antwoorden over dit onderwerp.

Wat valt er onder ‘buiten’?

De regel is dat u tijdens de avondklok niet in de openlucht mag zijn. Dat betekent dat u niet buiten mag zijn, ook niet in de auto of in de trein. U mag wel in uw eigen tuin zijn of op uw balkon. U mag dus niet:

  • buitenshuis zijn
  • in uw eigen auto zitten
  • in het OV zitten
  • in de taxi zitten
  • in bedrijfsmatig personenvervoer zitten
  • Dit mag alleen als u een geldige reden heeft om buiten te zijn.

Hond uitlaten

Mag ik tijdens het uitlaten van de hond ook andere dingen doen? Nee. U mag alleen uw hond aangelijnd uitlaten. U doet dit in uw eentje.

Winkels en pakketbezorging

Wat betekent de avondklok voor supermarkten en andere essentiële winkels?
Essentiële winkels, zoals drogisterijen, sluiten om 20 uur. Winkels die levensmiddelen verkopen, zoals supermarkten sluiten om 20.45 uur.

Mogen postbedrijven na 21.00 uur post en pakketten bezorgen?
Ja. Post- en pakketbezorgers mogen ook hun post en pakketten tijdens de avondklok bezorgen. De bezorgers hebben een Eigen verklaring avondklok en een Werkgeversverklaring avondklok bij zich.

Hotels en restaurants

Mag ik eten afhalen?
Nee. Dat mag niet tussen 20.45 uur en 07.00 uur. U kunt nog wel eten laten bezorgen.

Mag ik een huisje boeken of naar een hotel?
Ja, maar ook in het vakantiehuisje of het hotel blijft u tijdens de avondklok binnen.

Verkeer en vervoer

Blijft het OV na 21.00 ’s avonds rijden?
Ja. Bij een avondklok blijft het OV rijden. Het openbaar vervoer is bestemd voor mensen die ook tijdens de avondklok een noodzakelijke reis moeten maken, bijvoorbeeld mensen die voor hun werk op pad moeten. Reizigers moeten gedurende de avondklok met documenten of formulieren kunnen aantonen dat zij om een geldige reden tijdens de avondklok moeten reizen.

Mogen taxichauffeurs na 21.00 uur nog rijden?
Ja. Taxichauffeurs moeten voor hun werk op pad. Als dit noodzakelijk is en niet op een ander moment kan. Zij hebben hier geen formulieren voor nodig.

Wat nu als ik in de file sta of de bus mis?
De avondklok geldt tussen 21.00 uur en 04.30 uur. Zorg dat u op tijd thuis bent. Houd rekening met files of het eventueel missen van trein of bus. Verder is de beoordeling aan de handhaving of u een geldige reden heeft om buiten de avondklok te reizen.

Zijn tankstations nog wel open?
Ja. Tankstations blijven open voor brandstof en aanverwante artikelen. Het levensmiddelen deel van winkels bij tankstations wordt voor het publiek gesloten tussen 20.45 uur en 06.00 uur. Net als de andere winkels in de levensmiddelenbranche.

Kan ik nog iemand ophalen of wegbrengen naar de luchthaven of het station tijdens de avondklok?
Nee, het ophalen of wegbrengen van reizigers die tijdens de avondklok mogen reizen is niet toegestaan. De reizigers kunnen gebruik maken van het ov (trein, tram bus en metro) of de taxi.

Kan ik vanuit België of Duitsland nog naar een Nederlandse luchthaven reizen voor vertrek/aankomst met vliegtuig?
Ja, dat kan. We gaan ervan uit dat dit passagiers zijn die een noodzakelijke reis moeten maken. Reizigers moeten wel in het bezit zijn van de benodigde formulieren om aan te tonen dat zij om een geldige reden reizen. Reizigers die met een internationale trein of bus naar Nederland komen moeten een negatieve PCR testuitslag kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur.

Kan het nationaal goederenvervoer doorgang vinden?
Ja, nationaal goederenvervoer, waaronder ook stadslogistiek en bevoorrading, valt als werk onder de geldige redenen om tijdens de avondklok te reizen. Mits dit noodzakelijk is in de avonduren. De transportmedewerker moet tijdens de avondklok een Eigen verklaring avondklok en een Werkgeversverklaring bij zich hebben.

Kan het internationaal goederenvervoer doorgang vinden?
Ja, internationaal goederenvervoer is een geldige redenen om tijdens de avondklok te reizen. De internationaal transportmedewerker hoeft tijdens de avondklok geen extra verklaringen bij zich te hebben om aan te tonen dat hij voor een geldige reden tijdens de avondklok reist. De internationaal transportmedewerker moet wel, zoals altijd het geval is, een EU-certificaat/ vrachtbrief bij zich hebben.

© RTV Focus – Janos Korpadi

Zorg en mantelzorg

Blijven apotheken open?
Ja, apotheken blijven open op de reguliere openingstijden. U kunt dus tijdens de avondklok medicijnen afhalen als dit noodzakelijk is. Ik moet met spoed naar de huisartsenpost of het ziekenhuis.

Mag ik naar buiten zonder formulier?
Ja. Als u voor een noodsituatie buiten bent, hoeft u geen formulier bij zich te hebben. U legt dit uit als een agent u aanspreekt.

Kan ik na 21:00 uur nog een (snel)test laten doen of een vaccinatie halen?
Noodzakelijke medische zorg is een reden om na 21.00 uur naar buiten te mogen. De vraag is hier wel of dit zorg is die kan wachten tot overdag. Mocht u vanwege een coronatest of -vaccinatie nog onderweg zijn, dan kunt u dit aangeven op uw Eigen verklaring avondklok. Begeleidt u als mantelzorg een oudere bij de vaccinatie of coronatest? Dan is dit een reden om nog na 21.00 uur buiten te zijn. U vult dit dan in op de Eigen verklaring avondklok.

Hoe bewijs ik dat ik mantelzorger ben?
En hoe bewijs ik dat dit nodig is na 21.00 uur? U verklaart dit op de Eigen verklaring avondklok dat u bij zich hebt en licht dit – als dat nodig is – toe aan de politie.

Ik moet naar iemand die mijn hulp dringend nodig heeft. Mag dat tijdens de avondklok?
Ja. Als u bijvoorbeeld mantelzorger bent of voor een dringende medische noodsituatie naar iemand toe moet, kunt u dit aangeven op de Eigen verklaring avondklok. Vraag uzelf hierbij wel af of deze hulp tijdens de avondklok uren moet worden geboden of dat dat ook overdag kan.

Zwolle
Isala Huis aan Huis
revalidatiearts Ard ten Hoff en IC-verpleegkundige Jolente Sijtsma voor de huis-aan-huis
FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle ©2020

Uitvaart

Is het mogelijk om de condoleance naar vroege avond verplaatsen. Kunnen we voor deze nabestaanden uitzondering krijgen?
Nee, alleen een uitvaart is een legitieme reden.

Oppas op kinderen

Mogen oppasoma’s en opa’s nog na 21.00 uur ‘s avonds naar huis?
Nee. Oppassen is geen geldige reden om tijdens de avondklok buiten te zijn.

Sport en andere activiteiten

Worden alle activiteiten gestopt voor de avondklok? Bijvoorbeeld sporten voor jeugd?
Sportverenigingen en organisatoren van activiteiten voor de jeugd zorgen ervoor dat de deelnemers voor 21.00 uur thuis zijn.

Reizen naar Nederland

Heb ik het formulier niet nodig als ik van het buitenland naar Nederland reis?
Stel dat ik om 21.01 uur land op Schiphol, dan moet ik vandaar nog naar huis. Dan heeft u uw vliegticket en een negatieve PCR-testuitslag. Daarmee toont u aan dat u uit het buitenland komt. U heeft dan geen eigen verklaring nodig. Datzelfde geldt voor reizen uit het buitenland per bus, trein of auto. U moet dan wel kunnen laten zien dat u uit het buitenland komt. En u moet kunnen uitleggen waarom het noodzakelijk is dat u tijdens de avondklok reist.

Daklozen en thuislozen

Moeten dak- en thuislozen zich ook aan de avondklok houden?
Een dak- of thuisloze die buiten wordt aangetroffen zonder andere reden dan dat hij geen onderdak heeft, zal zo mogelijk worden doorverwezen naar een opvangadres.

Gerelateerde artikelen

Back to top button