PEC ZwolleSportVoetbal

PEC Zwolle pakt een punt tegen koploper Feyenoord

Zwolle – Het is op het tandvlees, maar wat geeft het? PEC Zwolle viert het 2-2 gelijkspel tegen koploper Feyenoord als een overwinning. Zwolle komt weliswaar snel op een 2-0 voorsprong tegen de Rotterdammers, via Steven Berghuis repareert Feyenoord de schade. Desondanks blijft PEC Zwolle voor het vijfde jaar op rij thuis ongeslagen tegen Feyenoord. ,,We wilden de titelstrijd weer spannend maken, dat is gelukt”, constateert aanvoerder Bram van Polen tevreden.

PEC Zwolle kwam flitsend uit de startblokken. Binnen een kwartier kwam het op een 2-0 voorsprong. Bij de 1-0, al na drie minuten, werd Queensy Menig diep gestuurd. Feyenoord-verder Eric Botteghin en de uitstormende doelman Brad Jones omspeelde Menig, voordat hij de bal in het lege doel prikte. Niet veel later zette Bram van Polen een combinatie op met Danny Holla. De aanvoerder kon zo doorlopen en de bal in de verre hoek schieten. ,,Zoveel kansen tegen Roda JC gemist en nu zijn de eerste twee kansen gelijk twee doelpunten. Ja, zo kan het ook”, glimlachte Danny Holla na afloop. Na die sensationele openingsfase nam Feyenoord het heft in handen. De koploper zette Zwolle vast op eigen helft, al leidde dat niet tot veel grote kansen. De eerste de beste, halverwege de eerste helft, was wel direct raak. Steven Berghuis schoot de bal achter doelman Mickey van der Hart. De Zwolse goalie moest nog handelend optreden op pogingen van Dirk Kuyt, maar hield zijn doel tot de rust schoon.

De tweede helft gaf hetzelfde spelbeeld. Berghuis ontdeed zich al snel van bewaker Calvin Verdonk en schoot knap raak in de korte hoek. Het was het sein voor Zwolle om volle bak het gelijkspel te verdedigen. Dat gebeurde met piepen en kraken. Pogingen van Eljero Elia, Berghuis en Kuyt werden gekeerd door Van der Hart. Aan de andere kant kwam de thuisploeg er slechts sporadisch doorheen. Django Warmerdam zag zijn poging van afstand net naast gaan, de lob vanaf de middencirkel van invaller Stef Nijland was net te laag om Jones te verrassen. In de slotfase was Nijland nogmaals dichtbij de 3-2, maar zijn poging werd gekeerd door de Feyenoord-doelman. Daardoor bleef PEC Zwolle voor het vijfde seizoen op rij ongeslagen in eigen huis tegen de Rotterdammers. Het punt werd door iedereen in Zwolle gekoesterd. ,,Wat een leuke competitie. Dit was precies wat we wilden. Balverlies inleiden, een diepe bal op Menig en een vroege goal”, vertelde trainer Ron Jans. ,,Helaas viel de 2-1 van Feyenoord te vroeg”, vulde Van Polen aan. Jans: ,,Dit was voor ons een heel belangrijk punt in de strijd om lijfsbehoud.”

Eerste Paasdag komt PEC Zwolle weer in actie. Er wordt om 14.30 uur afgetrapt in de Euroborg voor de confrontatie met FC Groningen.

PEC Zwolle – Feyenoord 2-2 (2-1)

Toeschouwers: 13.250