Datum

nov 18 2023
Expired!

Tijd

09:30

Wheelchair dag

Zwolle – Je kunt meer dan je denkt! Op zaterdag 18 november houdt Stichting Wheelchair Skills Team (WST) een actieve en inspirerende dag waarbij kinderen, ouders, onderzoekers, zorgprofessionals en bedrijven uit de rolstoelbranche met elkaar in gesprek gaan om kennis en vaardigheden te delen.

Afhankelijk

Goed rolstoel kunnen rijden is van essentieel belang als je in het dagelijks leven afhankelijk bent van een rolstoel. Daarom kunnen rollende kinderen uit het hele land zich aankomende zaterdag in de gymzaal bij On Campus laten inspireren door het WST. En natuurlijk blijft het niet alleen bij inspiratie: er wordt vooral ook veel geoefend! In de skills area krijgen de kinderen tips en tricks van de ervaringsdeskundigen van het WST over het rijden van alledaagse obstakels zoals drempels, stoepjes en hellingen. Aan het einde van de middag kunnen de kinderen hun skills laten zien bij de mini skills contest waar ze een uitdagend parcours zo snel mogelijk afleggen.

Terwijl de kinderen druk bezig zijn met hun rolstoelvaardigheid zijn er verschillende gespreksrondes voor ouders waarin thema’s als het bevorderen van de zelfstandigheid van een rollend kind en het vinden van een geschikte rolstoel aan bod komen. Ook zijn relevante bedrijven uit de branche en wetenschappelijk onderzoekers aanwezig om hun kennis en informatie te delen met de doelgroep.

Ervaringsdeskundigen

De inspiratiedag zal worden begeleid door de gespecialiseerde ervaringsdeskundigen van het WST, waaronder (oud-)paralympiërs Kees-Jan van der Klooster (zitskiër), Mustafa Jebari (rolstoelbasketballer) en Floris Meijer (zitskiër). Ook zijn er zorgprofessionals zoals kinderfysiotherapeuten en ergotherapeuten aanwezig. Zij volgen in de ochtend, voorafgaand aan de start van de inspiratiemiddag, een programma over het onderwijzen van rolstoelvaardigheid in het mytylonderwijs en in de revalidatie.

Over het WST
Het WST zet zich in om rollers zowel fysiek als mentaal vaardigheden aan te leren die ze kunnen inzetten in het dagelijks leven. Tijdens de trainingen en activiteiten die het WST aanbiedt, zowel aan kinderen en volwassenen, komt dit uitgebreid aan bod. Daarnaast streeft het WST ernaar om lopers bewust te maken van de beperkingen, maar vooral ook van de mogelijkheden van de roller. Het WST geeft daarom regelmatig workshops in het bedrijfsleven en in het onderwijs. Het WST heeft veel expertise in huis: de rollende ervaringsdeskundigen zijn (ex)-paralympische atleten, en de lopers hebben ervaring in het bewegingsonderwijs of hebben een klinische achtergrond.

De inspiratiedag vindt plaats bij On Campus 2-6, in gebouw Z, in gymzaal 2/3, te Zwolle.

In de ochtend starten ze om 9:30 uur met een groep therapeuten/vakleerkrachten uit het speciaal onderwijs. Zij volgen een verdiepende scholing over rolstoelvaardigheid. Om 13:30u gaan de deuren open voor alle kinderen en ouders. De skills vloer is doorlopend geopend, met afsluitend een mini skills contest om 16:30 uur.

The event is finished.

Back to top button