KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiekPolitiek & Opinie

Doe mee met de gratis cursus Politiek Actief in Zwolle!

Zwolle – Wie heeft zich wel eens afvraagt hoe de beslissingen worden genomen in de gemeenteraad? Of wie denkt wel eens dat hij of zij dat beter zou kunnen? Of wie wil iets voor elkaar krijgen bij de gemeente, maar weet niet hoe? Die kan de cursus Politiek Actief in Zwolle volgen en het ontdekken!

Wie weet is de deelnemer hierna wel zó geïnspireerd geraakt dat hij of zij zelf actief wilt zijn in de gemeentepolitiek, bijvoorbeeld als raadslid, burgerlid of steunfractielid. De cursus start op 31 maart 2021. Meedoen is gratis. Aanmelden kan tot 10 maart via het aanmeldformulier onderaan deze pagina.

Programma

De cursus bestaat uit 5 avondbijeenkomsten van 19.30 tot 22.00 uur op 31 maart, 6 april,7 april, 14 april en 19 april die vanwege de coronamaatregelen online zijn te volgen.

Voor wie nog niet (vaak) online een bijeenkomst heeft bijgewoond is er op 24 maart van 20 tot 21 uur een online oefenuurtje waar u beeld en geluid kunt testen en telefonisch assistentie kunt krijgen om in de vergaderomgeving te komen.

Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Ook krijgt u een training in debatteren. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard zijn er digitale ontmoetingen met lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen.

Bijeenkomst 1: introductie en kennismaking

Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente?
Verkiezingen / politieke partijen

Bijeenkomst 2: de gemeente

Hoe werkt de gemeente?
De besluitvorming binnen de gemeente
Beïnvloeden van de besluitvorming

Bijeenkomst 3:

Speeddaten met gemeenteraadsleden
Raadsvergadering bijwonen

Bijeenkomst 4:

Training overtuigend debatteren

Bijeenkomst 5: de gemeenteraad

Taken en rollen van de gemeenteraad
De instrumenten van een raadslid
Basiskennis gemeentefinanciën

Voor alle inwoners

De gemeente vindt het belangrijk dat de groep deelnemers aan deze cursus divers is. Op die manier komen verschillende invalshoeken aan bod. De gemeente benadrukt daarom dat iedereen welkom is in de cursus. De cursus en het lesmateriaal zijn zeker ook toegankelijk mensen met een functiebeperking.

Raadslid/burgerlid

Het is nu een goed moment om zich te oriënteren op een toekomst in de lokale politiek. Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en politieke partijen zijn al aan het kijken naar geschikte kandidaten voor op de verkiezingslijst die ze later dit jaar samenstellen. Met de cursus Politiek Actief kan men zich hier goed oriënteren. Na afloop van de cursus kan iedereen op verschillende manieren verder kennismaken met de verschillende politieke partijen in Zwolle. Hier hoort men tijdens de cursus meer over. Lees ook Hoe word je raadslid/burgerlid.

Meer informatie

De cursus is verzorgd door ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. Deelname aan de cursus is gratis. Wel verwacht men van de deelnemers dat ze het gehele programma volgen. Aanmelden kan vóór 10 maart via het online aanmeldformulier hieronder.

Aanmeldformulier

Wie nog vragen heeft over de cursus of twijfelt of de cursus voor hem of haar geschikt is, kan contact opnemen met Maaike van Amstel, raadsgriffie (038- 498 21 81) / raadsgriffie@zwolle.nl.

Gerelateerde artikelen

Back to top button