KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieWonenZorg & Welzijn

D66: College is er niet in geslaagd op tijd alles af te hebben om opkoopbescherming in te voeren

Zwolle – De fractie van D66 geeft aan twijfels te hebben over de effectiviteit en de wenselijkheid van de opkoopbescherming van woningen. Doordat het College niet op tijd klaar is met het maken van een programma Betaalbaarheid is het nu niet mogelijk in te schatten hoe noodzakelijk deze grote stap is. Tijdens een spoeddebat spreekt de gemeenteraad waarschijnlijk vanavond nog over deze maatregel die starters op de huizenmarkt een betere kans moet geven om een woning te vinden.

Bijdrage

De afgelopen jaren zijn er al verschillende stappen gezet zoals de zelfbewoonplicht die het moeilijker maken voor beleggers om nieuwbouwwoningen te kopen. D66 vraagt zich af in welke mate opkoopbescherming nu bijdraagt om de wooncrisis verder op te lossen, ook omdat het erg onzeker is of deze regel juridisch wel houdbaar is. “Er is een kans dat deze maatregel geen stand houdt bij de Raad van State. Moet Zwolle dit wel willen invoeren als er nog veel onzekerheid is over het effect en of dit überhaupt mag?” zegt David Hof.

Inzicht

Om een goede beslissing te kunnen maken over het wel of niet invoeren van deze maatregel, heeft de gemeenteraad inzicht nodig in de omvang van het probleem dat de opkoopbescherming moet oplossen. “Helaas heeft het college ons niet duidelijk weten te maken hoe wij deze wooncrisis te boven gaan komen” stelt David Hof. De wethouder gaf vorige week bij het debat over de betaalbaarheidscrisis van Zwolse huizen aan extra capaciteit nodig te hebben om de problemen op te lossen. “De wooncrisis is niet nieuw, waarom heeft de wethouder niet eerder de capaciteit flink uitgebreid? Er is namelijk nogal wat te doen met projecten als de Hanzebadlocatie en de Scholtensteeg. Om nog maar te zwijgen van de parkeergarage Noordereiland waar ooit woningbouw zou komen maar waar nog geen enkel plan ligt” aldus David.

Omdat er nu geen goede analyse of onderbouwing is, is het volgens D66 voor de gemeenteraad lastig om te bepalen of opkoopbescherming noodzakelijk is voor Zwolle. “In Rotterdam blijkt de nood zo hoog dat daar per 1 januari deze maatregel ingevoerd wordt, maar is dat hier ook zo? We weten het niet” geeft David aan.

Slim bouwen

Dat de wooncrisis moet worden opgelost is duidelijk. Wat D66 betreft vraagt dat alleen meer dan een debat over één specifieke maatregel zoals opkoopbescherming. “Zorg dat er in de bestaande wijken woningen gebouwd worden voor starters en senioren. Zo kunnen senioren verhuizen uit eengezinswoningen naar een huis dat beter aansluit op hun levensfase en komt er ruimte vrij voor starters. Zo blijven zij niet hangen in een studentenhuis” aldus David Hof. D66 wil dat het college nu tempo maakt met slim huizen bouwen zodat mensen makkelijker een woning vinden die bij ze past en er een betere doorstroming ontstaat.

Gerelateerde artikelen

Back to top button