BinnenstadKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Zwolle gebruikt geen data om drukte binnenstad te meten

Privacy niet in het geding

Zwolle – Uit beantwoording door het college van burgemeester en wethouders van vragen door de Zwolse D66 fractie over druktemeting in de stad, blijkt dat in Zwolle de privacy niet in het geding is.

D66 was voornamelijk gealarmeerd door de situatie in Enschede. Daar is een boete opgelegd door de autoriteit persoonsgegevens voor het ongeoorloofd registreren van bezoekers in de binnenstad. Dit deden zij met City Traffic. Volgens wethouder René de Heer is dat in Zwolle echter niet aan de orde.

Geen digitale data

De gemeente gebruikt City Traffic niet in Zwolle. Ook gebruikt Zwolle geen andere digitale data voor drukte onderzoek. Wat zij wel doet is monitoring op basis van fysieke observatie van de drukte, onder andere door de door de gemeente ingehuurde crowdmanager en de gastheren en -dames. De crowdmanager kijkt wel naar de bezoekersaantallen in de parkeergarage.

Wel monitoring

De gemeente ziet overigens het belang van monitoren van bewegingen in de binnenstad. De huidige tijdsgeest maakt duidelijk dat de behoefte aan inzichten steeds belangrijker is. Hoe gebruikt men onze binnenstad nu? Kunnen mensen voldoende afstand houden en hoe druk is het eigenlijk? Momenteel werkt men vanuit het project slimme binnenstad aan het teweegbrengen van deze inzichten. Naast het maken van deze inzichten werkt de gemeente aan een duurzame informatievoorziening voor de binnenstad. Een belangrijk facet is dat men vanuit verschillende domeinen in dit project samenwerkt. Het gaat om programma binnenstad, stadslogistiek, Bicycle ITS, crowd management en project slimme binnenstad. Deze disciplines hebben gelijksoortige inzichten nodig.

Werken aan een oplossing

De gemeente werkt daarom aan een oplossing die voor de verschillende disciplines waardevolle informatie opbrengt. Belangrijkste voorwaarde is vanzelfsprekend dat dit op een geoorloofde en wettelijk toelaatbare wijze gebeurt. Dit project vindt plaats in samenwerking met het ZwolleFonds, Stadsbeweging en het programma Slimme samenleving. Ook zijn een aantal kennisinstellingen en bedrijven aangehaakt.

Er zijn geen aanwijzingen dat de gemeente eenzelfde oordeel van de AP tegemoet kan zien als
Enschede. De gemeente meet geen bezoekersaantallen met gebruikmaking van mobiele telefonie.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button