KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Reactie Milieuraad Zwolle op gebiedsvisie Nieuwe Veemarkt

Zwolle – Het Natuurplatform Zwolle (NPZ) stuurde begin juni een reactie aan de gemeenteraad om een bijdrage te leveren aan verdere groene verbetering van de plannen rondom de Nieuwe Veemarkt. Nu publiceert zij dat in haar nieuwsbrief. Positief is het meenemen van ontwikkeling van een gezonde omgeving en meer biodiversiteit in de opdracht voor de Nieuwe Veemarkt.

Onzekerheid blijft, want bouwen, bouwen, bouwen is een urgente behoefte. “De vraag is hoe dat te realiseren
zonder ons ‘ecologische huis’ verder af te breken, maar juist herstellen.”

Groene normen

Landelijke normen geven 75 m2 groene openbare ruimte per woning voor nieuwbouw in bestaand stedelijk gebied. Bij 1.500 woningen in de Kamperpoort een oppervlakte van 112.500 m2 openbaar groen! De bewoner zicht op 3 forse bomen, 30% van de oppervlakte van de buurt is groen en op 300 m loopafstand is een groene plek van minstens 1 ha: 10.000 m2. 30% van 47 ha.

Kamperpoort is 14,1 ha. Een ruime verdubbeling vergeleken met nu. De coalitiepartijen onderzoeken de mogelijkheid om voor iedere nieuwe inwoner een boom te planten. Met een huishouden van 2 personen per woning is dit voor Kamperpoort 3.000 nieuwe bomen.

Kwetsbare uitgangspunten

Het aanleggen van groene plekken betekent niet automatisch dat meer biodiversiteit wordt bereikt. Daarvoor moet aan meer voorwaarden worden voldaan. Groenfuncties voor spelen en bewegen, biodiversiteit en klimaatadaptatie zijn niet stapelbaar. Waar mensen verschijnen, verdwijnen dieren. Een gezonde leefomgeving vraagt dat planten en dieren zich kunnen ontwikkelen. Essentieel is een gezonde bodem, rijk bodemleven, voldoende humus, goede wateropname – sponswerking.

Om biodiversiteit te vergroten gaat het Natuurplatform uit van bij voorkeur inheemse bloeiende
vegetatie als nectarbron voor de insecten en vruchten voor vogels. Een aantrekkelijk beeld voor mensen is daaraan ondergeschikt. In de stad zijn meerdere plantvakken beplant met (prairie)grassen of coniferen die
nauwelijks bijdragen aan biodiversiteit. Ook vraagt het NPZ biologisch geteeld plantgoed, niet behandeld met gif.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button