Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

PvdA wil aanpak eenzaamheid onder jongeren

Zwolle – Jongeren die hun verjaardag niet vieren, omdat er niemand ingaat op hun uitnodiging. Jongeren die zich te midden van leeftijdsgenoten enorm alleen en eenzaam voelen en een teruggetrokken bestaan leiden.Eenzaamheid onder jongeren is helaas nog een taboe, terwijl veel jongeren chronische gevoelens van eenzaamheid hebben, dat wil zeggen, gedurende meerdere jaren.

De gevolgen van eenzaamheid kunnen enorm zijn. Het kan leiden tot game- of drugsverslavingen, schooluitval, tot depressies en zelfs tot suïcide.

Ben Ali: “Eenzaamheid heeft niet alleen te maken met de hoeveelheid contacten, maar ook met de kwaliteit van de contacten. Contacten waarbinnen dat gevoel van eenzaamheid niet besproken kan worden. Dat gevoel gaat niet weg met 200 vrienden op sociale media, omdat voor deze jongeren juist de contacten ‘in real life’ net zo vloeibaar en vluchtig lijken te worden als de digitale relaties op social media”.

Omdat de gevolgen van eenzaamheid enorm kunnen zijn, wil de PvdA van het College dat er onderzoek naar gedaan wordt in Zwolle en er vervolgens naar oplossingen gezocht wordt.

Ben Ali: “Het aanpakken van eenzaamheid gaat verder dan het voorkomen van maatschappelijke uitval. Het gaat om jongeren die aan het begin van hun leven staan en tegelijk angst hebben voor dat leven, soms tot op het niveau dat ze angst- en paniekaanvallen krijgen, lijden aan depressies en niet meer zonder medicijnen kunnen functioneren. Daar moeten we als samenleving snel een antwoord op vinden”.

Gerelateerde artikelen

Back to top button