KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Gemeenteraad informeert zich over cultureel perspectief

Zwolle –  De Zwolse gemeenteraad hield maandagavond 7 juni een informatieronde over het cultureel perspectief in Zwolle tot en met 2040. Meesprekers waren Karin Netten, directeur van KASKO muziektheater, Rob Zuidema, Zwolse theaters, Bart Huydts, Artez, Astrid Vrolijk, Stadkamer,Ralph Keuning, directeur  De Fundatie, en Jurjen van der Weg, van Leeuwarden culturele hoofdstad 2018. Ook waren er Yuna Linde, van theater de Makkers, en Marcel Goossen, beeldend kunstenaar en belangenbehartiger.

Behoeften

De meeste meesprekers waren vol lof over de nota voor het cultureel perspectief. Zo zijn ze ondermeer blij met de grootstedelijke ambities en hopen ze dat de menselijke maat niet verdwijnt. Men noemt de culturele piramide van Maslow, eerst zijn talenten nodig, dan plekken, en dan maatschappelijke waarde. Dit plan lijkt daarin te voorzien. Makers moeten komen en blijven. De subsidies moeten echter ook meegroeien met de groei van het aantal activiteiten. Verder is het belangrijk om nationaal en internationaal aan te sluiten met activiteiten. Een activiteit als culturele hoofdstad levert vooral immateriële voordelen, door bijvoorbeeld trots op de stad en meer saamhorigheidsgevoel.

Subsidies

D66 vroeg wat extra subsidie op zou leveren voor de beeldende kunstsector. Dat zou volgens Marcel Goossen fijn zijn als basis voor alle beeldende cultuur. GroenLinks is blij met de manier waarop de meesprekers de ambitie ervaren. Zij wil weten hoe het gaat met landelijke subsidie aanvragen. Volgens Karin Netten is het hierdoor een spannende tijd. Budget is wel nodig, maar er zijn vaak te veel regels om het te krijgen.

Breedte

De SP wil weten waarom er, ondanks de international ambitie, Europa niet wordt genoemd in de tekst. Portefeuillhouder en wethouder Monique Schuttenbeld zet daarop dat er aan gewerkt wordt en dat de gemeente in diverse netwerken zit. De VVD wilde weten waar het geld naartoe gaat, en of dat in de uitvoeringsagenda terecht komt. Ambtenaar mevrouw Wobma zei dat de gemeente als eerste de cultuur in de breedte wil uitbreiden. Men wil een aantal instellingen toelaten en budgetten voor incidentele steun ophogen. ook uitbreiding van atelierruimtes vindt men belangrijk. Sommige gezelschappen wil men voor de stad behouden.

BIS-instellingen

De PvdA vindt het niet prettig om te moeten wachten op de komende uitvoeringsagenda, die meer details zal bevatten over het beleid. Zij is blij dat sommige instellingen een BIS instelling worden (BaisInfraStructurele Instelling).dat betekent dat zij subsidie van de rijksoverheid ontvangen. Hoe zitten afstuderende studenten in hun ruimte, vraagt deze partij zich af. Volgens Bart Huydts zijn er op korte termijn toffe plekken nodig, broedplaatsen en bijvoorbeeld festivals. Swollwacht zegt dat het moeilijk is om de cultuur in de  haarvaten van de stad te krijgen. En dat terwijl cultuur ook verbindt. Volgens Yuna Linde is er veel mogelijk in Zwolle als er wordt samengewerkt. Bijvoorbeeld met Community Art (kunstzinnige projecten in de wijk).

Het CDA memoreert dat werk wel verkocht moet worden. maar Marcel Goossen zegt daarop dat het vooral gaat om het zichtbaar maken van kunst, met bijvoorbeeld galerieën, beurzen en musea. Ralph
Keuning zegt op een vraag van de Christen Unie dat het belangrijk is voor Zwolle om kritisch te blijven kijken en zich te onderscheiden van andere steden. Kunst is gebaat bij ernst en experimenten. Diepgang is nodig. De insteek moet een tikje staatkundiger zijn, Bijvoorbeeld democratisch en diversiteitsthema’s als het gaat om Zwolle Hanzestad.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button