KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Zwolse partijen stellen vragen over gebruik bestrijdingsmiddelen

Bestrijden van eikenprocessierups niet dubbelop

Zwolle – D66, PvdA en Groen Links Zwolle willen het gebruik van bestrijdingsmiddel Xentari voor het oplossen van het eikenprocessierups-probleem, verbieden. Het middel is giftig en heeft een negatief effect op de biodiversiteit.

Zwolle is vanaf afgelopen jaar bezig geweest met het plaatsen van 40 mezenkasten, waarvan de mezen de rupsen eten. Volgens onderzoekers van de landbouwuniversiteit van Wageningen is het combineren van deze natuurlijke bestrijding met de chemische bestrijding geen goed idee. Het gebruik van dit middel, Xentari, kan ertoe leiden dat er te veel rupsen gedood worden waardoor de vogels een tekort aan voedsel hebben.

Imkers raden ook het middel af omdat het alle rupsen doodt, niet alleen de eikenprocessierups. Ook de Zwolse Milieuraad is tegen het gebruik van Xentari. De gemeente gebruikt nog altijd de mix, en de fracties van bovengenoemde drie partijen stellen daaromvragen het college. Ze vragen zich af of er al een meerjarig bestrijdingsplan is. Zij willen weten of de gemeente van plan is om het gebruik van Xentari tot nul terug te brengen. De vraag is ook of er mogelijkheden zijn voor een algeheel verbod op het gebruik van gif om insecten te bestrijden, en of er mogelijkheden zijn voor educatie aan inwoners van Zwolle hierover.

Gerelateerde artikelen

Back to top button