Nieuws uit ZwollePolitiekVoorpaginaZorg & Welzijn

Gemeente Zwolle verantwoordelijk voor zorgkosten kinderen uit IS-gebied

Zwolle – De jeugdhulp aan kinderen van teruggekeerde IS-vrouwen komt het komende half jaar voor rekening van de gemeente Zwolle. Dit zegt wethouder Michiel van Willigen in stukken die aan de gemeenteraad zijn verstuurd. Het zou gaan om een bedrag van tussen de 150 en 180 duizend euro.

Jeugdhulp

Een aantal jaar geleden zijn uit Nederland mannen en vrouwen gereisd naar Syrië om deel te nemen
aan jihadistische strijd. Druppelsgewijs keren vooral vrouwen terug, soms met kinderen. Als zij terugkeren worden de moeders gedetineerd. Omdat in Zwolle een speciale terroristen-detentie afdeling zit komen veel van deze vrouwen hier terecht. De kinderen worden gescheiden van de moeder en elders opgevangen. Vervolgens wordt gekeken in hoeverre ze getraumatiseerd zijn en wat het beste plek voor ze is. Hierbij is begeleiding van gespecialiseerde jeugdhulp noodzakelijk. Tot het eind van dit jaar komen de kosten van deze gespecialiseerde hulp voor rekening van de gemeente Zwolle.

Penitentiaire Instelling

Dit komt omdat de teruggekeerde moeders door hun verblijf in de penitentiaire instelling staan ingeschreven hier in Zwolle. En daarmee de kinderen ook. Vanaf 1 januari 2022 zal de gemeente, waar de moeder voor het vertrek naar het kalifaat woonde, verantwoordelijk zijn voor de kosten van deze hulpverlening en verandert dus de situatie.

Maar tot 1 januari moet Zwolle voor de jeudhulp voor deze kinderen naar schatting tussen de 150 en 180 duizend euro betalen. Er wordt nog gekeken of deze kosten gecompenseerd kunnen worden door het  ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button