Nieuws uit ZwolleOnderwijsVoorpagina

Leren door doen op de Thorbecke Zo maak je appelsap!

ZWOLLE – Op de Thorbecke vmbo-PrO aan de Russenweg in Zwolle werd donderdag 16 september gewerkt aan het project ‘Waar komt appelsap vandaan en hoe maak je dit?’. Samen met praktijkonderwijsleerlingen ging De heer Vermaase, docent Groen en stagebegeleider, appels plukken bij twee boerderijen in de Spoolder en ’s middags werden de appels geperst en verpakt. Op school worden de pakken appelsap aan collega’s verkocht. Hierdoor leren de leerlingen met geld omgaan. De opbrengst van de verkochte pakken wordt gebruikt voor extra gereedschap voor de leerlingen.

Thorbecke in Bedrijf

De arbeidsmarkt heeft vakmensen nodig. Thorbecke biedt daarom een proeftuin waarin leerlingen zich ontwikkelen en uitgroeien als vakman of vakvrouw. Met de blik op de toekomst in combinatie met aandacht voor datgene wat leerlingen hierbij nodig hebben wordt volop samengewerkt. Zo is er ‘Thorbecke in Bedrijf’. Dat is niet zomaar een stage. Het is een echte werkplek, waar leerlingen samen met docenten werken in de praktijk. Bijvoorbeeld bij Axentgroen, Stichting de Knuffelkonijntjes, Pitch en Putt in Heerde Breman Zwolle enbouwbedrijf  de Pellikaan. Het is een samenwerking tussen leerlingen, docenten en begeleiders uit het bedrijf. Leerlingen krijgen gedurende de werkzaamheden meteen feedback. Begeleiders vanuit het bedrijfsleven volgen
de leerling op de voet en stemmen af met de docent. Zo krijgen leerlingen te horen welke talenten worden gezien en ook in welke vaardigheden ze nog kunnen groeien. Leren en werken tegelijk dus. Voor het veilig vervoeren van de leerlingen naar de stagebedrijven wordt een door samenwerkingspartners gesponsorde bus gebruikt.

Leren door doen

Op de Thorbecke maken leerlingen kennis met de praktijk. Door letterlijk de handen uit de mouwen te steken, door te doen dus! Daarom staat de school ook op een bedrijvenpark. Dé plek voor mooie ideeën en middenin techniek waar leerlingen wegwijs worden gemaakt in beroepen van later. Door leerlingen de kans te geven vanaf de brugklas lesstof al in de praktijk te brengen maakt Thorbecke het leren leuk en brengt het de toekomst dichterbij!

”Lekker actief buiten werken met mijn vrienden”Ilian (15 jaar) leerling praktijkonderwijs

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button