Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Dag van de Ijssel

Op zaterdag 18 september is het weer zover: dan vieren we de mooiste rivier van Nederland!
Van Arnhem tot Zwolle is er langs de rivier van alles te doen: van cultuur snuiven tot natuur excursies.
Vier je mee? Bekijk dan snel hieronder het hele programma en plan jouw Dag van de IJssel!

Expositie: Stil het tij

Zutphen

Vijf kunstenaars reageren op onze relatie met het water en tonen hun werk in Dat Bolwerck.

Festival Oeverloos

Zutphen

Oeverloos is een eigenzinnig festival aan de IJsseloevers dat dit jaar plaatsvindt op 17, 18 en 19 september.

Feestelijke afsluiting IJsselbiënnale 2021

19:30 uur Zwolle

Zaterdagavond wordt op de Centrale Harculo het slotfeest gehouden van de IJsselbiënnale 2021. Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom op het terrein en na een kort officieel programma wordt er getoost op een succesvolle editie. Daarna is er verspreid over het terrein een aantal kleine optredens.

Woordenwaadplaats

Doesburg

Op stukken karton staan woorden binnen het thema van de IJssel, die bezoekers op de aanlegplaats aan de IJssel rangschikken tot zinnen en woordgroepen, zodat er poëzie ontstaat.

Buitenexpositie: Achter de IJssel

Veessen

De fotoserie ‘Achter de IJssel’ van fotograaf Kees Muizelaar is te zien langs de IJssel bij Veessen.

Fiets- en wandelroute: Bont & Boter tour

Zutphen

De Bont & Boter Tour is een 15 kilometer lange fiets- en wandelroute die kunstenaar Louise Te Poele ontwikkelde. Zij liet zich inspireren door de vroegere handel vanuit Het Koelhuis in Zutphen. De route loopt door de schitterende uiterwaarden, langs boerderij en landgoed en de kunstwerken van Louise Te Poele en langs een kunstwerk van Marielin Simons in het kader van de IJsselbiënnale.

Muziekwandeling Pelgrim door Lotte Pen

16:00 uur Zwolle

Met direct aan je hoofd, speciaal voor deze wandeling door Lotte Pen gecomponeerde elektronische neo classical-muziek, loop je in een groep door de natuur.

Neem de Tijd

14:00 uur Olst

De ereprijs brengt muziek van o.a. Dolf de Kinkelder, Calliope Tsoupaki & Hanna Kulenty in de buitenlucht.

Wandeling en concert: Martinus wandelt over de Poll

10:00 uur Bussloo/Voorst

Trek je wandelschoenen aan en laat je meenemen door het authentieke landschap en na de lunch meevoeren op de klanken van, onder andere, J.S. Bach.

Expositie: De Wereld Gaat Open

Deventer

De IJssel is al eeuwen een poort naar de wereld. Via het water verkenden ontdekkingsreizigers onbekende gebieden en werden nieuwe werelddelen ontdekt. De Nieuwe Wereld opende zich met atlassen en kaarten ook voor thuisblijvers. En nog steeds kun je reizen in boeken en atlassen. In de expositie ‘De wereld gaat open’ zie je hoe de wereld steeds dichterbij kwam en hoe ons beeld ervan veranderde.

Expositie: Underview, Margot Olde Loohuis

Wilp

“Mensen die nooit onder water kijken missen de halve planeet” Dat zei André Kuipers op 20 oktober 2019 in de Volkskrant. Er leek een luikje open te gaan in mijn hoofd na het lezen van deze quote. Mijn schilderijen gaan over de onderwaterwereld en het perspectief naar boven vanaf de bodem. Het toont een ander universum, het ‘underview’, het complementair aan het ‘overview’ dat te zien is vanuit het heelal richting de aarde.

Excursie: beleef de Havikerwaard (VOL)

10:00 De Steeg

K3Delta en Landgoed Middachten organiseren op de Dag van de IJssel een excursie door de Havikerwaard. De Havikerwaard is een prachtig uiterwaardengebied van de IJssel nabij De Steeg, vlakbij Arnhem. We laten zien hoe het gebied wordt ontwikkeld door zandwinning en u maakt kennis met het eeuwenoude bronbos.

Excursie Vreugderijkerwaard: het ontstaan van nieuwe natuur

10:00 uur Zwolle

Wandel met de boswachter mee door de Vreugderijkerwaard. Ontdek hoe de IJssel en zijn rivierduinen zijn ontstaan en de bijzondere planten die hier groeien. De boswachter laat het belang van begrazing zien dat dit prachtige gebied in stand houdt.

Kunstenaar Ole Nieling biedt hypothetische hulp

Zwolle

Op 18 september tussen 09:00 en 14:00 kan je met al je problemen terecht aan boord van de Waterling in Zwolle om met Ole en zijn team voor gratis hypothetische hulp tijdens een live uitzending van Hoogwater TV.

Fietsexcursie: het landschap van de IJssel

10:00 uur Deventer

Gids Jaap Starkenburg, IJssel-landschap kenner, neemt je mee op de fiets langs de IJssel. Jaap vertelt het verhaal van het landschap van de IJssel. Waar altijd beweging is. De tocht duurt 2 uur.

Escaperoom: Adapt or Btrapped

Zwolle

Op 18 september staat de mobiele escaperoom Adapt or BTrapped op het terrein van de Harculo Centrale. In de escaperoom kunnen maximaal 5 mensen uit een huishouden tegelijk ontdekken hoeveel zij weten van het klimaat. En hoe je je daarop kunt aanpassen. Met die kennis is ontsnappen binnen 20 minuten mogelijk.

Muziekwandeling Circado

Zwolle

Circado is een muziekwandeling die je op ieder gewenst moment kunt lopen. Tijdens de wandeling hoor je de muziek via de app op je eigen smartphone met koptelefoon. Elke voorstelling wordt op maat gemaakt voor een bijzondere locatie.

Kunstinstallatie Melckmaegden

Deventer

Kunstinstallatie Melckmaegden In Den 18 Maij des jaers 1331 geschiede tot Deventer een groot ongeluck, want alsoo men doetertijdt aldaer noch geen brugge over die IJssel en hadde, ist gebeurt dat 36 melckmaegden als sij des avonts overscheepten om te…

Video: Van Deventer naar Wijhe

Deventer

Video: Schets ‘Van Deventer naar Wijhe is langer dan 37 meter’ ‘Stap in de boot en kijk mee met Geja Nieuwenhuijs hoe zij met grafiet haar impressie weergeeft van de IJssel-oever. Door de film ervaar je op meditatieve manier hoe mens…

Performance: RAAKVLAK

20:30 uur Zwolle

Vier makers treden op met een unieke performance waarin zij reageren op de locatie. Door de abstractie staat de voorstelling vrij voor interpretatie en associatie. Iedereen kan vanuit zijn eigen belevingswereld inhaken.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen

Back to top button