Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Gemeente helpt festivals met herbruikbaar plastic

Zwolle – Veel festivals in Zwolle gebruiken nog de laatste voorraad wegwerp-plastic bekers op. De gemeente Zwolle helpt hen met het invoeren van herbruikbare bekers. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van D66 Zwolle aan wethouder Monique Schuttenbeld.

Daar waar nodig ondersteunt de gemeente pilots die zicht geven op de vraag hoe je een bepaald evenement
op de beste wijze kunt inrichten om geen eenmalig plastic meer te hoeven gebruiken. Het Bevrijdingsfestival heeft ze financieel ondersteund bij een pilot om de gebruikte bekers zoveel mogelijk in te leveren. De HESZ heeft ze ondersteund in bewustmaking van het publiek. Bij het Stadsfestival gaat men in samenwerking met de organisatie daarvan en de HESZ nog een stapje verder: er wordt, met gemeentelijke ondersteuning, een proef gedaan met het gebruik van bekers die gemaakt zijn van niet-fossiele grondstoffen.

Oude voorraad

Het is landelijk toegestaan om de oude voorraad eerst op te maken om te voorkomen dat deze bekers ongebruikt in de verbrandingsoven terecht komen. HESZ en gemeente hebben tezamen wél ingezet op bewustwording bij de bezoekers van de feesten door middel van boodschappen op en rond het evenemententerrein. Deze boodschappen via onder andere tekstkarren stimuleerden de bezoekers de bekers in de prullenbak te gooien. De gezamenlijke inzet is erop gericht om uiterlijk 2024 geen gebruik meer te maken van
eenmalig plastic.

Vele evenementen hebben inmiddels ook concrete stappen gezet, bijvoorbeeld door het toepassen van een statiegeldsysteem, maar dat geldt nog niet voor alle evenementen. Vooral voor grootschalige evenementen is tijd nodig. Zwolle heeft daarom een routekaart gemaakt waarin opgenomen dat 2022 is/wordt benut voor bewustwording, dat men in 2023 van plan is om evenementenorganisatoren te ondersteunen door het uitgeven van vouchers en dat in 2024 nergens meer in Zwolle eenmalig plastic wordt gebruikt.

Verboden

Daarvoor is ook een stok achter de deur, namelijk dat het vanaf 1 januari 2024 landelijk niet meer is
toegestaan om eenmalig plastic te gebruiken.
Daarnaast heeft de gemeente veel informatie verstrekt over de milieu-impact van de verschillende soorten
plastic en stimuleert ze het gebruik van niet-fossiele grondstoffen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button