foto: Gerard van der Sluijs

Locatie

Academiehuis De Grote Kerk
Grote Markt 18
Website
https://www.academiehuis.nl/evenementen/kick-off-week-van-de-circulaire-economie

Datum

jul 09 2022
Expired!

Tijd

11:00 - 16:00

Fraterhuis Academie over Silence of the Tides

De eerste Fraterhuis Academie Zomereditie op zaterdag 9 juli staat in het teken van de documentaires ‘Hollands Licht’ en ‘Silence of the Tides’ van regisseur Pieter-Rim de kroon. Voorafgaand aan beide voorstellingen zal hij zelf de films kort inleiden.

Tijdens de bijbehorende lunch èn na afloop van Silence of the Tides is er gelegenheid om met elkaar en de regisseur na te praten over de vertoningen. Daarnaast is Pieter-Rim de Kroon bereid om het bijbehorende boek ‘Silence of the Tides’ te signeren. Het boek is optioneel met een toeslag van € 7,50 op de reguliere prijs van € 22,50 (inclusief lunch) beschikbaar.

Pieter-Rim de Kroon

Regisseur en cameraman Pieter-Rim de Kroon maakte vele films over culturele, industriële, maatschappelijke en milieu onderwerpen, waarin de relatie mens en natuur een vitale rol speelt. Zijn werk kenmerkt zich door een sterke ‘cinematografische aanpak’; sfeer neerzetten door weloverwogen gebruik van camerastandpunten, lenzen, soundtrack en découpage. Hij streeft ernaar om beelden een extra dimensie te geven; ‘de magie van de cinema’. In zijn films probeert hij het fenomeen van de droge waarneming iedere keer op een hoger plan te brengen.

Zijn oeuvre is met meer dan 150 awards bekroond op internationale filmfestivals, waaronder een Gouden Kalf voor Hollands Licht (2003). Pieter-Rim de Kroon begon zijn carrière als cameraman bij Polygoon-Profilti, destijds bekend van het Bioscoop Journaal, waar hij een zeer brede internationale ervaring opdeed. In de loop der jaren was hij creative director bij Toonder Studio’s, oprichter van De Kroon, Wissenraet Audiovisuele Media, Windmill Film en Dutch Light Films. Op dit moment bereidt hij de film Cloud Busting, ‘een ode aan de wolk’, voor; een bioscoop documentaire over odische krachten, orgone energie en klimaatverandering.

Film: Hollands Licht

Een documentaire film over de mythe en werkelijkheid van het Hollandse licht; het licht dat wereldberoemd is geworden dankzij de schilderkunst. Het Hollandse licht is terug te vinden in de geschilderde landschappen van schilders als Van Goyen en Van Ruisdael, in interieurs en stillevens van Vermeer, Saenredam en Heda, en later in het werk van kunstenaars als Weissenbruch, Roelofs, en Mondriaan. De mythe is diep geworteld, en wil dat licht en waarneming aan de basis liggen van een visuele cultuur die in de 17de eeuw zou zijn ontstaan. Maar volgens de Duitse kunstenaar Joseph Beuys zou aan die cultuur van kijken halverwege de 20ste eeuw definitief een einde zijn gekomen.

In Hollands Licht wordt de mythe voor het eerst in de geschiedenis onderzocht en in beeld gebracht. Een internationaal gezelschap van vooraanstaande kunstenaars, kunsthistorici en ‘harde’ wetenschappers geeft antwoord op de vragen die Beuys oproept. Wat is Hollands licht? Is het anders dan het licht elders in de wereld? Speelde het echt zo’n belangrijke rol in de schilderkunst én in de wetenschap vanaf de 17de eeuw? En: is het inderdaad veranderd? Is het verdwenen?

Film: Silence of the Tides

Een wonderschone en intense film die in- en uitademt met de getijden van de Waddenzee en de breekbare relatie tussen mens en natuur verkent. Met schitterende zonsondergangen, een divers dierenrijk en landschappen die twee keer per dag veranderen, heeft het Waddengebied zich veelvuldig bewezen als fotogenieke plek. Toch is het grootste intergetijdengebied ter wereld nog nooit zo adembenemend in beeld gebracht als nu.

Opnamen van verschillende tijdstippen schuiven vrijwel onzichtbaar over elkaar, waardoor een drooggevallen zeebodem in korte tijd verandert in een deinende watermassa. Militaire oefeningen, pasgeboren lammetjes, parende oesters; al dit leven trekt aan de camera voorbij. Dieren, mensen en getijden blijven in vier seizoenen komen en gaan. Silence of the Tides is een prachtig vormgegeven portret van een pulserende natuur tegen een overweldigend decor van lucht, water, wind en licht.

Programma

11.00 uur inleiding Hollands Licht
11.15 uur vertoning Hollands Licht
12.45 uur lunch Café Foyé
13.45 uur inleiding Silence of the Tides
13.55 uur vertoning Silence of the Tides
15.30 uur Q&A Pieter-Rim de Kroon
16.00 uur einde

Prijzen

Filmprogramma + Lunch + Boek (€ 30,00)
Filmprogramma + Lunch (€ 22,50)
Cinevillepashouders: Filmprogramma + Lunch + Boek (€ 7,50)

Praktische informatie

HORECA
Café Foyé van de Zwolse Theaters is in het weekend geopend vanaf 10:00 uur.

PARKEREN & OPENBAAR VERVOER
In de parkeergarage Emmawijk en op parkeerterrein Burgemeester van Rooijensingel. Beide zijn voordeliger dan in het centrum en toch op loopafstand.
Met de NS vanuit Amsterdam (68 minuten), Utrecht (51 minuten), Nijmegen (83 minuten), Enschede (67 minuten) en Groningen (57 minuten).
De wandeling van NS station naar Filmtheater Fraterhuis bedraagt ongeveer 10 minuten.

 

The event is finished.

Back to top button