Foto: Theater De Makkers

Datum

sep 21 2023 - okt 08 2023
Expired!

DE NOODZAAK, wat kunnen we leren van de voedselbank?

Theater De Makkers maakt samen met klanten en vrijwilligers van de voedselbank in Zwolle een sociaal artistieke voorstelling: DE NOODZAAK. De mensen van de voedselbank weten als geen ander hoe je kunt delen, geven en nemen. De Makkers vragen zich af: wat kunnen wij hiervan leren? Het resultaat is te zien tussen 21 september en 8 oktober bij de voedselbank.

Sociaal artistiek project

Tijdens het vooronderzoek stelde De Makkers aan de stad Zwolle de vraag: Samenleven, hoe moet dat? Vaak kregen ze het antwoord: door te delen. Daarom startten ze het project DE NOODZAAK, waarin De Makkers in gesprek gaan met vrijwilligers, klanten en andere betrokkenen bij de voedselbank. Hierin halen ze verhalen op bij de mensen die hun tijd, geld en voedsel delen. Een sociaal artistiek project waarbij de Makkers – Yuna Linde, Melle Mijnhardt en Corinne Heyrman – samen met én voor de mensen rondom de voedselbank een voorstelling maken.

Wat heb je over voor DE NOODZAAK?

De voedselbank is voor veel mensen onbekend terrein. Het zit ver weg van de stad op de Marslanden, tegelijkertijd is het een plek waar honderden mensen wekelijks boodschappen ophalen. Met DE NOODZAAK nodigen we je uit voor de voorstelling om de werking, de mensen en de verhalen van deze plek te leren kennen. Een gemiddeld theaterkaartje kost €17,50. Kun je dat niet missen? Geen probleem, dan betaal je minder. Heb je er meer voor over? Fijn! Het bedrag dat je extra betaalt komt namelijk goed terecht: daarmee betalen we de kaarten voor klanten en vrijwilligers van de voedselbank.

“Jullie slagen erin de essentie van het werk weer te geven”

Nadat de Makkers de eerste versie van het script hebben voorgelezen, is het een tijdlang stil. Bij sommigen springen de tranen in de ogen. “Wat een aangrijpende verhalen en wat goed verteld. Hartverwarmend.” Bestuurslid en inpakker Nelly“Jullie zijn erin geslaagd om de essentie van het werk weer te geven. Heel creatief.” Bestuurslid en vrijwilliger Jelly is zichtbaar ontroerd. “Ik had van tevoren geen idee wat jullie ervan zouden maken, maar wat zit dit knap in elkaar.” Klant Vic, die ook een rol heeft in de voorstelling, zegt: “Het is goed dat deze verhalen verteld worden. Ik schaamde me dat ik naar de voedselbank ging, maar daar ben ik nu vanaf. Het is niets om je voor te schamen, want het kan iedereen overkomen.”

Theater de Makkers, altijd op zoek naar bijzondere verhalen

Theater De Makkers gaat altijd op zoek naar bijzondere plekken om verhalen op te halen, ontmoetingen te creëren en daarvan een voorstelling te maken. Dat deden ze eerder bijvoorbeeld voor de succesvolle voorstelling ‘We Zwemmen Nog’ in het Openluchtbad. Kijk voor alle projecten op de nieuwe website www.theaterdemakkers.nl

DE NOODZAAK is te zien van 21 september tot 8 oktober bij de voedselbank in Zwolle.

Dit zijn de speeldata:

Donderdag 21 september om 20.00 uur
Zaterdag 23 september om 20.00 uur
Woensdag 27 september (première) om 20.00 uur
Vrijdag 29 september om 20.00 uur
Zaterdag 30 september om 15.00 en 20.00 uur
Zondag 1 oktober om 15.00 en 20.00 uur
Donderdag 5 oktober om 20.00 uur
Zaterdag 7 oktober om 15.00 en 20.00 uur
Zondag 8 oktober om 15:00 uur

The event is finished.

Back to top button