CoronavirusEconomieNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Zwolle probeert hiaten in coronasteun op te vullen

Zwolle – Niet alle ondernemers hebben gebruik kunnen maken van de corona noodsteun maatregelen. Dit hiaat wil het college van burgemeester en wethouders van Zwolle opvullen. De gemeente wil de dekking betalen uit het niet-bestede deel van het budget voor coronasteun. Een noodfonds zou te grote administratieve lasten met zich meebrengen en daardoor te duur zijn.

Het gaat ook om een relatief kleine groep starters die hiervoor in aanmerking kunnen komen. De meeste ondernemers kunnen geholpen worden met Bbz (light). Indien de ondernemer hiervoor niet in aanmerking komt gaat de gemeente met de ondernemer in kaart brengen wat wel mogelijk zoals bijvoorbeeld schuldhulpverlening.

De aanpak

Met de ondernemers die een afwijzing ontvangen voor de Bbz(-light), wordt gekeken of ze in aanmerking komen voor een uitkering vanuit de Participatiewet gecombineerd met parttime ondernemen of wordt begeleiding door Team Ondernemers en Geldzaken van gemeente Zwolle aangeboden. Team Ondernemers en Geldzaken bekijkt met de ondernemer de mogelijkheden om door te gaan met de onderneming of begeleidt de ondernemer bij het beëindigen van de onderneming.

Aanvullend is in juni 2021 het convenant “Vitale doorstart” getekend, waarmee horecaondernemers en retailers uit Zwolle adviezen kunnen krijgen over het gezond voortzetten of verantwoord afwikkelen van hun bedrijf. De regeling is actief onder de aandacht gebracht bij horecaondernemers en retailers. Tot nu toe hebben 6 ondernemers uit Zwolle interesse geuit, waarvan 3 zijn gestart met deze regeling.

Daarnaast is er vanuit de Tweede Kamer de roep om met extra maatregelen te komen om deze groep verder te helpen. VNG gaat in maart 2022 in gesprek met het Rijk om te komen tot een passend aanbod voor de groep ondernemers door de coronamaatregelen in financiële problemen is gekomen. De gemeente is nog in afwachting van een verdere uitwerking hiervan.

Er wordt volop ingezet op de communicatie van de hulp naar de betrokken organisaties en partijen. Het risico is, dat er maar weinig gebruik van wordt gemaakt omdat er weinigen voor in aanmerking komen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button