Gemeenteraadsverkiezingen 2022Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Voorstel GroenLinks en D66 voor meer inspraak inwoners krijgt steun van raad

Zwolle – GroenLinks en D66 hebben de handen ineen geslagen om de democratie in de stad een impuls te geven. De coalitie- en oppositiepartij hebben een initiatiefvoorstel geschreven om te gaan experimenteren met twee nieuwe democratische ‘tools’.

Op maandag 28 februari debatteerde de gemeenteraad over het voorstel van de partijen om meer te doen aan ‘digitale democratie’ en om te experimenteren met een burgerberaad. Tijdens de laatste vergadering van deze raadsperiode op 7 maart heeft de voltallige gemeenteraad besloten om akkoord te gaan met het voorstel.

Concreet stellen GroenLinks en D66 voor om inwoners middels een app of website mee te laten praten of zelfs beslissen over concrete voorstellen. Bijvoorbeeld over projecten in de wijk, of over een vuurwerkverbod.

Ook willen de partijen een burgerberaad; door een loting worden willekeurig gekozen inwoners dan gevraagd om mee te beslissen over een onderwerp zoals klimaatadaptatie, veiligheid of gezondheid. “Met de verkiezingen voor de deur, is het extra belangrijk om na te denken over hoe we de democratie een impuls kunnen geven. Wat ons betreft gaat democratie namelijk veel verder dan één keer in de vier jaar volksvertegenwoordigers kiezen.”

“We willen ook in die vier jaar vaker rechtstreeks van inwoners horen wat ze vinden van initiatieven.” Simone Boshove, raadslid GroenLinks

 

“We willen ook in die vier jaar vaker rechtstreeks van inwoners horen wat ze vinden van initiatieven en hun mening op bepaalde thema’s horen”, aldus mede-initiatiefneemster en GroenLinks-raadslid Simone Boshove.

Sonja Paauw van D66: “Het is belangrijk dat meer mensen invloed kunnen hebben op hun stad, niet
alleen diegene die de weg wel weten. Met een burgerberaad gaan we een brede afspiegeling van de
samenleving betrekken en met digitale democratie maken we het makkelijker om mee te doen.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button