Gemeenteraadsverkiezingen 2022Nieuws uit ZwolleVoorpagina

D66: Maak naast de N35 alvast een fietssnelweg, de F35.

Zwolle – Vorige week is het startschot gegeven voor een onderzoek naar welke maatregelen er nodig zijn om de verkeersveiligheid, doorstroming en leefbaarheid van de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal te verbeteren. Het gaat nog zeker tot 2027 duren voordat deze weg wordt aangepakt. Helaas dreigt daarbij ook de fietssnelweg tussen Nijverdal en Zwolle, de F35, op de lange baan te schuiven.

Een fietsverbinding tussen de regio Twente en de regio Zwolle is, naast de noodzakelijke verbetering van de N35, van groot belang en kan al snel worden gerealiseerd.

Verhuizen naar de regio

De komende jaren zal Zwolle een flinke schaalsprong maken, maar ook omliggende dorpen zullen groeien. Nu al zien we dat de druk op de Zwolse woningmarkt mensen doet besluiten te verhuizen naar elders in de regio. De banen blijven echter grotendeels in Zwolle. Als alle extra verkeersbewegingen die dit meebrengt, worden afgelegd in auto’s, kan het wegennet van de regio en de stad dat onmogelijk opvangen. Nu al staat het (te) vaak vast! Logisch dus dat de regionale en lokale overheden inzetten op het fietsconcept en fietsverkeer faciliteert en autoverkeer ontmoedigt. (Met als bonus dat fietsen, zelfs als het elektrisch is, veel duurzamer en gezonder is dan autoverkeer!)

Beperkte ingrepen

Met een beperkt aantal ingrepen in bestaande fietspaden, kan parallel aan de N35 nu al een veilige fietssnelweg worden gerealiseerd. Zo worden Twente en Salland verbonden en wordt Zwolle ook per fiets vlot bereikbaar vanuit Heino, Raalte, Nijverdal en vice versa. Met de moderne elektrische fietsen zijn ook langere afstanden geen probleem meer en zoef je straks eenvoudig langs de files, genietend van de frisse lucht!

D66 roept dus op om in Salland een voorbeeld te nemen aan de regio Twente, waar de F35 (van Nijverdal naar Enschede) al zo succesvol is dat wordt nagedacht over doortrekken naar Münster. Ook voor recreatief gebruik en het toerisme in Overijssel heeft de F35 dus meerwaarde!
D66 kiest voor een nieuw perspectief op mobiliteit, waarin de fiets de toekomst heeft. Zij wil niet blijven ouwehoeren over autoasfalt, maar fietsveiligheid versnellen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button