BouwNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: debat gemeenteraad over Hanzekwartier en Broerenkwartier

Zwolle – De gemeenteraad van Zwolle debatteerde dinsdag 6 december in de Raadzaal over de nota van uitgangspunten voor het Hanzekwartier en de nieuwbouw van het Filmtheater Fraterhuis in het te bouwen Handelshuys.

Thijs van Dieren sprak in over het thema als voorzitter van de coalitie Hanzekwartier. Hij was vol lof over de plannen, memorerend hoe het daar nu bruist, en ondergewaardeerde kantoorruimtes tot leven komen. Hij prijst hoe er over de buurt is nagedacht, en hoe onderwijs, ondernemers en overheid samenwerken in de plannen.

D66 was de eerste fractie die over het onderwerp kwam te spreken. Zij is blij dat het Hanzekwartier een mooie plek wordt voor wonen, biodiversiteit, eetbaar groen, verblijven en ontmoeten. Volgens haar is het mooi wanneer bewoners daar ook ruimtes en voorzieningen samen gaan gebruiken, zoals wasmachines. Start-ups en scale-ups kunnen een grote bijdrage leveren.

De VVD ziet dat Zwolle groeit en schaarse ruimte goed moet worden benut. Zij vraagt zich af of de gekozen doelgroep wel in het Hanzekwartier komt wonen, en of het innovatiedistrict wel tot uiting komt. Ook wil zij graag dat de mobiliteitshubs klaar zijn voordat de rest van de wijk klaar is.

Swollwacht hekelt het taalgebruik in de nota, dat volgens haar te vaag is en te wollig. Zij roept de gemeente op om helderder en transparanter te communiceren.

De ChristenUnie is van mening dat het Hanzekwartier een goed en volledig participatieproces heeft gehad. De plannen voor Kasko, zoals ze in de nota staan, zijn nog wat weinig concreet. Er komt gelukkig veel ruinte voor stadsnatuur, zegt de partij. Is er ruimte voor aanpassingen als niet alles lukt, vraagt zij? En is er ruimte voor culturele experimenten?

GroenLinks vindt de hoogstedelijke en groene plannen geweldig. Voor groene doeners moet dit een goede locatie zijn. Bij de Passerelle richting Windesheim zet zij haar twijfels. De bijkomende kosten daarvan moeten op waarde worden geschat. Zij hoopt dat de hele wijk ook (rolstoel)toegankelijk wordt, inclusief een toegankelijke speeltuin.

De PvdA vindt het vooral een mooi plan, en prijst het autoluwe karakter ervan. Dat is echt iets voor deze tijd. Zij stelt het te lage percentage voor sociale woningbouw, 40%, aan de kaak. Ook de kleine appartementen, 40 m2, zijn haar een doorn in het oog. Zij vraagt zich af of er ook studentenwoningen in de plannen zitten en of de brug richting Windesheim niet overbodig is, omdat er nu al twee tunnels zijn.

Het CDA zegt dat de nota een prachtig stuk is, vol met goede ambities. Zorgen maakt zij zich over de kleine maat van de appartementen, en het percentage betaalbare woningen.

De PvdD ziet dat het nu versteende gebied echt groen gaat worden, maar zij vraagt zich af of dat ook geldt voor bestaande gebouwen in het Hanzekwartier. Hoe wordt het plan van een eko-wijk vormgegeven? De partij is nog wat zoekende wat Kasko precies inhoudt. Wat betreft het Engelenpad is zij niet blij met extra toerisme in het IJsselgebied, om natuurbeschermingsredenen.

De SP juicht het plan van uitgangspunten toe. Ook vindt zij het taalgebruik in de nota storend. Het uitgebreide participatieproces vindt zij fijn. Er zou meer sociale huur moeten komen, en denkt dat toekoemstige bewoners ook een eigen hobby/werk/klusruimte willen hebben. Dat betekent dat 40 m2 voor een appartement niet genoeg is.

Reactie wethouder Gerdien Rots

Het Hanzekwartier is al lang in ontwikkeling, zegt wethouder Rots, en dat is de reden dat er nu niet meer getornd kan worden aan het percentage sociale huur. Wat er nu gaat gebeuren in Zwolle bestaat nog niet op deze manier en daardoor is de beschrijving ervan nog wat vaag, zoals over het plan voor Kasko. Er is nog een reden voor het lagere percentage goedkope woningen, en dat is de hoge bijdrage van het rijk die wordt gegeven voor dit specifieke plan.

Zonder deze bijdrage zou de bouw niet kunnen plaatsvinden door de gestegen kosten van materialen, personeel etcetera.

Verhuizing Fraterhuis

Voor de ontwikkeling van het Broerenkwartier en het Handelshuys sprak mevrouw Anneke Speelman in namens alle omliggende straten. Zij voelt zich bedonderd,beduveld, belazerd en bedreigd (sic!) omdat er niet is geluisterd naar de omwonenden en omdat er nog geen onderzoek ligt over de privacy/schaduwwerking, windval en zonval voor de omliggende gebouwen.

Nadat alle partijen hun betoog met vragen en opmerkingen hielden, kwam verantwoordelijk wethouder Monique Schuttenbeld aan het woord. Volgens haar wordt het gebouw een icoon voor de binnenstad en verbindt het de diverse culturele hotspots. Ook geeft de aanwezigheid van het Filmtheater Fraterhuis een impuls aan het Broerenkwartier. Een filmhuis dat zich richt op art-house films is echt gewenst voor Zwolle en kan rekenen op aandacht van jongeren en anderen.

De wethouder schrikt van de zorgen van de inspreekster, en heeft zelf andere dingen gezien, namelijk dat de plannen zijn aangepast naar aanleiding van kritiek van omwonenden. Wel wil zij in gesprek gaan met deze mensen en goed luisteren.

Er zijn nog drie verdiepingen in het te bouwen Handelshuys waar nog geen bestemming voor is, maar volgens de wethouder ziet de ontwikkelaar absoluut geen probleem omdat er zeker markt is voor dit soort gebouwen. Een deel van het gebouw blijft in handen van de gemeente, zodat zij zeggenschap blijven houden over de invulling. Het soort invulling moet passen bij de ambities van het Fraterhuis.

In andere steden zijn er al langer meer zalen voor filmhuizen, het wordt tijd dat Zwolle zich aanpast. De organisatie van het Fraterhuis met vele vrijwilligers is zich bewust van de grotere taakstelling en werkt daaraan. Er is tot nu toe een goede businesscase voor het project.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button