Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

PvdA Zwolle tegen Lelystad Airport

De PvdA Zwolle is tegen de komst van Lelystad Airport. De partij verscherpt daarmee haar standpunt ten aanzien van de luchthaven. In een eerder stadium wilde de partij eerst een herindeling van het luchtruim voordat de luchthaven open ging. Na een avondvullende informatiesessie met deskundigen en diverse discussies met inwoners van Zwolle is de partij van mening dat een nieuw vliegveld in deze tijd niet meer kan.

De PvdA wil met dit standpunt een signaal afgeven. Raadslid Mart oude Egbrink: “De klimaatveranderingen liegen er niet om. Het wordt steeds duidelijker dat we de klimaatdoelen van Parijs niet halen. De Europese vliegtaks laat nog lang op zich wachten. We roepen allemaal dat we duurzaamheid zo belangrijk vinden en dus vinden wij dat we daar ook naar moeten handelen. Daarom kunnen we niet anders dan tegen Lelystad Airport zijn. De ongebreidelde groei van Schiphol moeten we stoppen.”

Overlast

De PvdA Zwolle is de afgelopen periode in gesprek gegaan met de inwoners van Zwolle en neemt hun zorgen zeer serieus. “’Het gaat mensen om meer dan alleen maar de geluidsoverlast die het laagvliegen van de toestellen met zich mee brengt”, aldus oude Egbrink. Ook de CO2 uitstoot, de toename van fijnstof in de lucht en de aanslag op het milieu zijn onderwerpen die veel worden genoemd. Mensen kijken verder dan alleen maar hun eigen omgeving. Net als wij zijn veel Zwollenaren bezorgd over de wereld die we achterlaten voor de volgende generatie.”’

Vertrouwen

Uit de gesprekken met de inwoners van de stad is ook duidelijk geworden dat de overheid, als het gaat om dit soort grote projecten, niet altijd als een betrouwbare partner wordt gezien. Oude Egbrink: “’Mensen vinden het storend dat de testvlucht op verschillende manieren uitgelegd wordt. Ook de vele fouten in de milieu -effectrapportage (MER) en de belangenverstrengeling van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden als verwarrend ervaren.”’ Volgens oude Egbrink is het belangrijk dat de overheid het vertrouwen van de burgers terugwint: “’Het ministerie zal de komende jaren erg haar best moeten doen om het vertrouwen te herstellen. Dit betekent ook dat samen met de maatschappijen op een transparante manier een visie op de luchtvaart moet worden ontwikkeld waarin heldere inspraakprocedures centraal staan. Daar passen nieuwe vliegvelden of uitbreiding van bestaande niet in!”, aldus het PvdA-raadslid.

 

Op maandag 12 november praat de gemeenteraad over de gezamenlijke zienswijze die wordt ingediend over het Luchthavenbesluit. Het debat vindt plaats van 19.30 uur tot 21.15 uur.

Gerelateerde artikelen

Back to top button