Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Politiek: CDA – wil duidelijk antwoord op schrijnende zorgvraag

Dit is een bericht van het CDA in Zwolle


Hoe gaat de Gemeente Zwolle om met schrijnende chronische zorgproblemen van Zwollenaren die vanwege de decentralisatie nergens meer worden geholpen? CDA Zwolle is bang dat er veel mensen tussen de wal en het schip belanden.

Wat doet Zwolle met deze hulpvraag?

Een uitzending van NPO Nieuwsuur op woensdag 3 december legde deze situatie landelijk bloot. Vraag is niet meer óf er mensen tussen wal en schip vallen, met alle gevolgen van dien, maar vaststaat dát dit gaat gebeuren. Wat doet de wethouder als deze mensen zich in Zwolle melden met een hulpvraag? Voor een deel van de mensen is nu al duidelijk dat de consequenties ingrijpend zijn: zij gaan er fors op achteruit.

Impact voor 800.000 mensen

De AWBZ verdwijnt en vanaf 1 januari komen alle 800.000 mensen in een andere regeling terecht. Een deel gaat naar de zorgverzekeringswet. De groep cliënten met de grootste zorgvraag gaat naar de Wet Langdurige Zorg. En een ander deel gaat naar de gemeenten als gevolg van de WMO en de jeugdwet. Voor sommige mensen zetten de nieuwe wetten de zorgcontinuïteit op het spel. De betrokkenen trekken overal aan de bel, maar nog zonder oplossing.

Geen of onvoldoende antwoord of oplossing

Veel mensen hebben nog altijd geen idee wat er voor hen gaat veranderen vanaf 1 januari. Wie vragen heeft over de zorg kan bijvoorbeeld bellen met een informatienummer van de overheid. Daar krijgen mensen vaak het advies om weer ergens anders heen te bellen. Er zit, tegen de beloftes van staatssecretaris in, geen rapid response team achter dat vragen van cliënten beantwoordt die ondanks alle inspanningen toch tussen wal en schip dreigen te vallen.

Reactie wethouder

– De wethouder beloofde maandagavond 8 december tijdens het Raadsdebat ruimte te scheppen om deze mensen te helpen.
– Het CDA is tevreden met dit antwoord, maar houdt de vinger aan de pols bij de uitvoering.

Gerelateerde artikelen

Back to top button