Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwolle door als finalist Jong Lokaal Bokaal

De gemeente Zwolle is samen met Goes en Stichtse Vecht uitgeroepen tot de drie finalisten in de strijd om de Jong Lokaal Bokaal, de prijs voor gemeenten die zich inzetten voor positief jeugdbeleid. Uit twaalf genomineerde gemeenten koos een deskundige jury deze drie finalisten. Tijdens de finale op 19 januari 2015 wordt de Jong Lokaal Bokaal uitgereikt aan de gemeente met het ‘beste’ positief jeugdbeleid. Deze jaarlijkse wedstrijd is uitgeschreven door NJR, in samenwerking met de Hogeschool Utrecht, ondersteund door het ministerie van VWS.

Zwolle geeft jongeren verantwoordelijkheid en betrekt ze bij complexe thema’s

De drie gemeenten zijn niet voor niets verkozen tot finalisten en hebben dan ook allemaal hun eigen sterke punten. Zwolle wordt door de jury gezien als een voorloper op andere gemeenten als het gaat om de verantwoordelijkheid die jongeren wordt gegeven en de mate waarin jongeren worden betrokken bij complexe thema’s. Goes behoort dit jaar voor de vierde maal op rij tot de top omdat de gemeente wordt gezien als een voorbeeld voor andere gemeenten door het diverse aanbod aan maatschappelijke en sociale jongerenprojecten en de samenhang binnen dit aanbod. Stichtse Vecht heeft haar plek in de top te danken aan het duidelijke statement van de gemeente dat in alle projecten doorklinkt: geen project wordt uitgevoerd zonder dat jongeren daar actief aan bijdragen.

De Jong Lokaal Bokaal wordt voor de zevende keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Zaanstad (2013), Westervoort (2012), Capelle aan den IJssel (2011), Oss (2010), Amsterdam (2009) en Borsele (2008).

Naast de Jong Lokaal Bokaal wordt op 19 januari ook de Jong Lokaal Award uitgereikt aan de gemeente met het meest bijzondere jongerenproject.

Jong Lokaal Bokaal

De Jong Lokaal Bokaal stelt deze editie de vraag of gemeenten het potentieel en de energie van jongeren als uitgangspunt nemen en deze weten te benutten in hun (nieuwe) jeugdbeleid. De nieuwe Jeugdwet en het transformatieproces dat daar bij hoort kent uitdagingen, maar biedt ook de kans om een omgeving te creëren waarin jongeren de mogelijkheid krijgen om te ontdekken waar hun vaardigheden en talenten liggen, die zij in kunnen zetten voor zichzelf en voor anderen. Gemeenten die een positieve benadering (blijven) kiezen en niet automatisch uitgaan van problemen of risico’s in hun jeugdbeleid, kunnen grote winst boeken. Meer informatie over dit project is te vinden op www.jonglokaalbokaal.nl.

NJR

NJR is het netwerk van jongeren in Nederland die ertoe willen doen door te gaan voor wat hen ligt en daarmee anderen te raken. Bij NJR werken ruim 30 jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.

Gerelateerde artikelen

Back to top button