Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Onderhandelaars praten over woningbouw, energietransitie, bereikbare stad en openingstijden

Zwolle – Ook in deze vakantieweek hebben de onderhandelaars van ChristenUnie, GroenLinks, Swollwacht en VVD verder gesproken over de gezamenlijke agenda voor de komende vier jaar op weg naar Zwolle in 2030.

Vorige week schetsten ze hun visie op Zwolle in 2030 met een uitnodiging aan de stad om daarop te reageren. Bijna 100 mensen maakten van de gelegenheid gebruik en brachten hun ideeën en wensen naar voren voor de uitdagingen en opgaven die een plek zouden moeten krijgen op de agenda.
Veel waardering is er voor de mooie woorden in de Schets van Zwolle 2030, tegelijkertijd is er behoefte aan aanscherping blijkt uit de reacties. De uitwerking van de schets in concrete keuzes en plannen wordt gemist, evenals een omschrijving van de resultaten die de coalitie in 2022 behaald wil hebben.

De reacties worden betrokken bij de uitwerking van de verschillende inhoudelijke agenda’s. Ze gaan onder andere over de opgave in de woningbouw (waar en wat voor soort woningen), aandacht voor het buitengebied bij de uitwerking van de energietransitie, de bereikbaarheid van de stad, armoedebestrijding, de binnenstad (bruisend, autoluw of emissievrij), openingstijden van winkels en horeca, duurzaamheid en het betrekken van inwoners.

Afspraken

De onderhandelaars van de vier partijen zijn ondertussen bezig om over de verschillende inhoudelijke agenda’s met elkaar afspraken te maken. Daarvoor zijn de komende week nog een aantal gesprekken nodig, zeker waar het gaat om de toekomst van het sociaal domein. Daarnaast worden ook de wensen en mogelijkheden verkend voor de verdeling van de portefeuilles over de vier coalitiepartners.
Formateur Janco Cnossen is tevreden over de voortgang. “De gesprekken zijn inhoudelijk pittig, maar verlopen in goede sfeer. Alle partijen hebben de intentie om er samen uit te komen. Daarvoor moeten de komende weken nog een paar flinke noten gekraakt worden, maar ik heb goede hoop dat we nog deze maand een akkoord aan de gemeenteraad kunnen voorleggen.”

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren