KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Nieuwe verordeningen onder Omgevingswet krijgen zelfde resultaat

Zwolle – In het Omgevingsplan, dat vanaf 1 januari 2024 ingaat, worden een aantal regels opgenomen, dit zijn verordeningen. Ook na 1 januari 2024 zet de gemeente de uitvoering van verordeningen op dezelfde manier voort als onder het huidige recht. Dat blijkt uit een nota die wethouder Gerdien Rots stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

In die verordeningen kunnen verwijzingen zijn opgenomen naar vervallen wetgeving of terminologie. De gemeente heeft alle verordeningen daarop doorgelopen en stellen in een bijlage de wijzigingen voor. Onder de Omgevingswet bestaat het instrument bestemmingsplan niet meer. Dat wordt een omgevingsplan. Ook wordt niet meer over bestemmingen gesproken. Onder de Omgevingswet staat de activiteit voorop. Van belang is welke toegelaten of verboden activiteiten er binnen een werkingsgebied gelden. Enzovoort.

Uitstel

Omdat de aanpasisngen aan de verordeningen samenhangen met de inwerkingtreding van de Omgevingswet, is het logisch om de inwerkingtredingsdatum van die verordeningen gelijk te stellen met de inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet. In beginsel treedt de wet op 1 januari 2024 in werking. Door een motie in de Eerste Kamer is die datum toch nog met enige onzekerheid omgeven. Daarom is voor de zekerheid aangegeven dat de inwerkingtreding van de verordeningen ook op een later moment dan 1 januari 2024 kan zijn, wanneer onverhoopt alsnog besloten wordt om de inwerkingtreding van de Omgevingswet zelf uit te stellen.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button