KabelkrantNieuws uit ZwolleSportVoetbal

VV Berkum met moeite langs ’s Heerenbroek

Zwolle – VV Berkum heeft in de tweede knock-outronde van de Districtsbeker Oost met 6-1 gewonnen van ’s Heerenbroek, maar had daar veel meer moeite mee dan die uitslag doet vermoeden. De derdeklasser gaf uitstekend partij en leek na rust zelfs voor een stunt te gaan zorgen.

Er was lange tijd weinig aan de hand voor het met een flink aangepast basisteam gestarte Berkum. De thuisclub speelde vooral op de helft van de bezoekers en ’s Heerenbroek-doelman Rutger Plette moest de vierdedivisionist met enkele goede acties van scoren houden. Daar leek verandering in te komen toen een terugspeelbal uit zijn eigen verdediging over keeper Plette zeilde en via de onderkant van de lat ruim in het doel leek te belanden. De arbitrage zag dat echter anders en wuifde alle Zwolse claims op de openingstreffer weg.

Voorsprong

Die voorsprong kreeg Berkum vlak daarna alsnog. Dean Vreugdenhil haalde van afstand hard uit en zag zijn schot in de hoek van het doel eindigen: 1-0. Even later kreeg ook ’s Heerenbroek een forse kans, na akelig balverlies in de Zwolse defensie, maar Berkum-keeper Finn Jordans bracht knap redding. Op slag van rust liep de thuisclub verder uit. Een snel genomen vrije trap verraste heel ’s Heerenbroek, waardoor Lars Miedema over links ontsnapte. Uit zijn voorzet kon Vreugdenhil vervolgens voor 2-0 zorgen.

Na rust leek Berkum verder weg te gaan lopen, maar kansen voor Walter Dias Nzasi bleven onbenut terwijl een inzet van Vince van den Anker voor de doellijn werd weggehaald. Na een uur bracht ’s Heerenbroek-trainer Freddie van den Burg enkele offensieve wissels in het veld en dat had meer effect dan de thuisclub lief was. De bezoekers zetten steeds meer druk en toen in de 68e minuut een voorzet niet goed werd verwerkt stond Rob Henniphof op de goede plek om de achterstand te verkleinen: 2-1.

Verrassing

’s Heerenbroek rook dat er een verrassing mogelijk was en trok met man en macht ten strijde. De derdeklasser werd daarbij aangemoedigd door een vocaal zéér aanwezige supportersschare, die iedere balverovering vierde alsof zojuist het kampioenschap was behaald, en dat gaf de bezoekers duidelijk vleugels. Berkum had enorme moeite om de gelijkmaker te voorkomen en verspeelde de bal veel te vaak om onder de druk uit te komen. Dat lukte pas kort voor het slot, toen Van den Anker er vandoor ging. De Zwolse vleugelspits werd bijna ten val gebracht maar bleef op de been en schoof de 3-1 binnen. Daarna was het gedaan met ’s Heerenbroek, dat binnen 10 minuten totaal leeg liep.

Bij een volgende Zwolse aanval leverde Giorney Rojer de bal af bij Van den Anker, die de 4-1 op het scorebord bracht en in blessuretijd was het nóg twee keer raak. Eerst bediende Rojer spits Dias Nzasi op maat voor de 5-1 en in de slotseconden pikte ook Mike van Ekeren zijn doelpunt mee: 6-1.

Daarmee bereikte Berkum de volgende bekerronde, maar hoewel dat uiteindelijk verdiend was had de ploeg het een tijd uiterst lastig. Dat zal komende zaterdag dus wel wat anders moeten, want dan speelt Berkum thuis tegen Excelsior ’31, de sterke koploper van de 4e Divisie D.

Berkum – ‘s-Heerenbroek, 2e knock-outronde Districtsbeker Oost, 21 november 2023

Eindstand: 6-1 (2-0)
Scheidsrechter: Mike Blok
Doelpunten: 34. Dean Vreugdenhil (1-0), 44. Vreugdenhil (2-0), 68. Rob Henniphof (2-1), 84. Vince van den Anker (3-1), 86. Van den Anker (4-1), 90+1. Walter Dias Nzasi (5-1), 90+3. Mike van Ekeren (6-1)
Gele kaarten: Walter Dias Nzasi, Dean Vreugdenhil (Berkum)

Opstelling Berkum: Finn Jordans, Cairo van Wijnsberge (46. Mike van Ekeren), Boaz Rahajaan, Dennis Horstman, Marc van der Meulen (46. Alex van Hoesel), Björn Bakker, (71. Lars van Gerner), Derk Fuller, Dean Vreugdenhil, Walter Dias Nzasi, Lars Miedema (46. Vince van den Anker), Giorney Rojer

Opstelling ‘s-Heerenbroek: Rutger Plette, Bernard Stoel (61. Daan Boersma), Gert Kwakkel, Willard Visscher, Seth Postma, Martin van Ittersum, Jonno Pruim, Henri de Leeuw (61. Niek Boersma), Björn Wezenberg (61. Rob Henniphof), Max Postma (73. Wim Kwakkel), Jesper Wennemers