112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Man die voor politieshovel sprong vrijdag de dertiende voor de rechter

Zwolle – Drie deelnemers aan de de boerenprotesten bij het Provinciehuis begin december moeten zich volgende week vrijdag voor de politierechter in Zwolle verantwoorden. Het gaat om een 30-jarige man uit Urk, een 53-jarige man uit IJsselham en een 49-jarige man uit Nijeveen. Het protest liep uit de hand nadat een politieshovel een tractor optilde om de weg vrij te maken.

Op donderdag 1 december verzamelden zich tientallen boeren bij het Provinciehuis in Zwolle. Twee weken daarvoor eisten ze dat de provincie stopte met het opleggen van dwangsommen voor PAS-melders. Omdat er  geen oplossing kwam stonden de boeren 14 dagen later, op de bewuste 1 december, weer op de stoep van het Provinciehuis. Met trekkers werden wegen geblokkeerd. Nadat  boeren meerdere malen tevergeefs was gevraagd om een blokkade op te heffen besloot de politie tot actie.

Giertank

Zo werd een 53-jarige man uit IJsselham aangehouden omdat hij niet met zijn trekker en giertank wilde vertrekken. Dit na meermaals aandringen van de politie. Giertanken in de stad waren via een noodbevel verboden door de burgemeester van Zwolle. De IJsselhammer moet zich nu verantwoorden voor de rechter omdat hij het ambtelijk bevel negeerde.

Politieshovel

De vlam sloeg echt in de pan toen de politieshovel een trekker op tilde om deze van de rijbaan te halen. Dit gebeurde nadat de eigenaar de trekker op slot draaide en niet van plan was om hem op zij te zetten. Een 30-jarige man uit Urk zag het gebeuren. Hij sprong met zijn handen gespreid voor de shovel en verhinderde daarmee het werk van de politie. Het aanwezige arrestatieteam had de Urker snel in de boeien. Ook hij mag zichzelf volgende week vrijdag verweren voor ‘ambtsdwang

Belediging

De derde verdachte, een 49-jarige man uit Nijeveen staat voor de rechter voor belediging van een ambtenaar. Volgens het proces verbaal zou de man ‘vieze,vuiletyfuslijers’, hebben geroepen of woorden van gelijke strekking.

De zittingen bij de politierechter staan op de rol voor vrijdag 13 januari 2023 vanaf 15.05 uur. De rechtbank in Zwolle trekt een uurtje uit voor alle drie de zaken. Het zijn niet de eerste deelnemers aan boerenprotesten die voor de rechter verschijnen. Eerder werden in Zwolle al werkstraffen uitgedeeld.

Lees ook

Video – Boeren willen naar gemeentehuis voor gesprek met burgemeester van Zwolle

Boerenprotest Zwolle: drie boeren opgepakt, twee weer op vrije voeten

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button